Categorii
Știri

Vremea se schimbă radical! Un val rece va lovi România

În ultima perioadă, vremea a fost extrem de schimbătoare. Temperaturile au crescut în mod exagera și valul de căldură a ajuns în România mult prea devreme, încă din luna Iunie. Se pare că acum scăpăm de călduri, pentru o perioadă, și ne confruntăm cu temperaturi extrem de scăzute. Un val rece este pe cale să ajungă în țara noastră.

De la caniculă, la temperaturi mult prea scăzute

România este încă în cod roșu de temperaturi extreme, dar se pare că un alt avertisment este acum valabil. Administrația Națională de Meteorologie a făcut un anunț de ultim moment, care schimbă tot ce știam până acum. Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie spune că vremea nu va mai fi deloc la fel.

Conform specialiștilor, temperaturile vor scădea semnificativ în a doua parte a acestei săptămâni, la nivelul întregii ţări. Va ploua în majoritatea regiunilor din țară, dar va fi ceva mai frig în partea de vest, unde o masă de aer rece își va face simțită prezența. Temperaturile scad cu 10-12 grade și chiar se va simți răcirea.

Vreme extrem de instabilă

Specialiștii spun că vremea va fi extrem de instabilă în perioada următoare. Temperaturile vor scădea semnificativ, iar maximele nu vor mai sări de 30 de grade celsius în nicio regiune. Urmează averse torențiale, vijelii și locale căderi de grindină.

„Începând din partea de vest, sud-vest a țării, ulterior, masa de aer rece va aborda și restul zonelor, astfel încât joi să vorbim de temperaturi la scara întregii țări de numai 22 până la cel mult 28-30 de grade și acest schimb de masă de aer foarte cald cu rece aduce, din păcate, fenomene de instabilitate extremă. Vorbim de averse torențiale, vijelii, cu siguranță la nivel local, căderi de grindină și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși, la acest moment, conform datelor pe care le avem, valori, pe secvențe scurte de timp, 60 de litri pe metru pătrat. Va ploua în câteva ore cât pentru o lună”, a avertizat directoarea ANM.
Vezi și: Vreme deosebit de rea în toată țara! Canicula și furtunile pun stăpânire pe România

Schimbul de aere nu va aduce niciun beneficiu, făcând vremea și mai instabilă decât de obicei. Șefa ANM spune că va plouă în câteva ore cât pentru o lună întreagă.