Categorii
Știri

Vin ninsorile şi gerul în România de AZI

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o schimbare bruscă a vremii în următoarele ore. A nins viscolit în peste zece județe din țară. Până sâmbătă, 17 decembrie, se află în vigoare un COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ. La finalul weekend-ului, temperaturile vor scădea semnificativ. Vin ninsorile şi gerul în România.

Avertisment pentru turiști
Se schimbă vremea! Prognoza meteo pentru weekendul 16-18 decembrie. În ultimele ore, a nins viscolit în unsprezece județe din România. Drumarii au fost nevoiți să intervină cu material antiderapant, precum și cu utilaje pentru îndepărtarea zăpezii care s-a depus în straturi mari.

Salvamontiștii recomandă turiștilor care vor să-și petreacă weekendul în zonele de munte să se informeze despre condițiile meteo din regiune și să se echipeze corespunzător. Condițiile meteo se pot schimba radical în doar câteva ore, au spus ei.

„O să funcționeze și pârtiile. Nu știm dacă toate, dar o să funcționeze. Și dacă vor să facă trasee să se informeze despre starea traseului înainte de a pleca la plimbare”, a recomandat salvamontistul Ghiță Ionașcu.

Reprezentanții direcțiilor regionale de drumuri au avertizat șoferii să fie atenți la modul în care conduc mașinile în regiunile afectate de ninsori. În această perioadă, este recomandată evitarea deplasării în zone în care există riscul de înregistrare a căderilor de zăpadă. În weekendul 16-18 decembrie, vremea va fi foarte schimbătoare.

COD GALBEN de ploi până sâmbătă
După codul galben de ninsori sub care s-au aflat unsprezece județe din țară, vremea va fi la extreme. ANM a emis un COD GALBEN de ploi însemnate cantitativ, începând cu ziua de vineri. Alerta meteo se află în vigoare până sâmbătă, 17 decembrie, și vizează mai multe regiuni din țară.

Ploi însemnate cantitativ se anunță în Banat, Crișana, Maramureș, nord-vestul Olteniei și la munte. Apa va depăși cantitatea de 30 de litri pe metrul pătrat. În zona Carpaților Occidentali și Meridionali, ploile vor depăși 60 de litri pe metru pătrat. Pe alocuri se vor înregistra și descărcări electrice, potrivit ANM. În zonele de munte, se va depune și polei.

În Banat, Crișana, sudul Transilvaniei, Dobrogea și sud-estul Munteniei, temperaturile maxime vor varia în intervalul 12-16 grade Celsius. În restul teritoriului țării, valorile termice vor fi cuprinse între 5 și 10 grade Celsius.