Categorii
Știri

Vești proaste pentru șoferii din România

Anul 2023 debutează cu vești proaste pentru toți șoferii din România. Încă de la 1 ianuarie, polițele RCA se vor scumpi.

În luna septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunța noi tarife de referință pentru polița RCA. Se impuneau, atunci, creșteri semnificative de preț.

Falimentul City Insurance face ca polițele RCA de asigurare să se scumpească din nou, de la 1 ianuarie

Creșteri importante ale prețului tarifelor polițelor RCA de asigurare vor fi și de anul viitor.

În continuare, din cauza falimentului City Insurance, ASF a decis creșterea cotelor de contribuţie datorate de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). Acestea se majorează de la 2,5% până la 4% în ianuarie 2023.

O primă majorare în acest sens a fost consemnată pe 2 februarie 2022. La acea dată, ASF a adoptat norma care a crescut contribuţiile de la 1% la 2,5%, în timp ce contribuţiile din zona asigurărilor de viaţă au rămas la nivelul iniţial de 0,4%, scrie Ziarul Financiar (ZF).

Potrivit specialiștilor din domeniul financiar, noua reglementare ASF va veni la pachet, inevitabil, şi cu o majorare a preţului poliţelor, incluzând creşterea tarifelor la poliţele RCA.

Aceste contribuţii pe care companiile de asigurări le plătesc lunar la FGA se regăsesc în prețurile practicate la produsele de asigurare.

Greul cade tot pe umărul cetățenilor. În viitor, cetățenii vor trebui să scoată cel puţin 100 milioane de euro din portofel pentru a acoperi gaura lăsată de City Insurance, potrivit estimărilor ZF de la finalul lunii noiembrie 2022.