Categorii
Știri

Vești proaste pentru românii cu credite la bănci

Marți, 10 ianuarie, va avea loc o ședință în care BNR ar putea decide ca dobânda-cheie să crească cu 7 procente, ceea ce automat va duce la rate mai mari. Hotărârea are legătură cu inflația, care a tot crescut în 2022.

Mâine vor fi analizate datele oficiale legate de inflație, iar, în funcție de acest lucru, dobânda-cheie poate fi majorată.

Informațiile arată o creștere a indicelui, ceea ce se va reflecta și în ratele pe care îi vor plăti românii, urmând ca o astfel de măsură să fie adoptată mâine, majorarea fiind anunțată într-un comunicat legat de hotârarea adoptată, după ora 15:00.

Ratele ar putea crește din nou

BNR va avea o ședință mâine în care se va decide în ce măsură inflația va afecta ratele la creditele bancare. Potrivit specialiștilor, acest lucru vine pentru a mai reduce din efectele inflației, care a tot crescut anul trecut.

Breaking News: Se interzice aragazului pe bază de gaz – >>>>

În plus, experții mai spun că doar în cazul dobânzii-cheie se poate înregistra o mărire, având în vedere că inflația ar putea scădea spre finalul acestui an și începutul lui 2024.

Pe de altă parte, specialiștii iau în calcul și efectele negative pe care le are inflația pe termen lung, ceea ce se poate concretiza în într-o putere de cumpărare mai mică, acest lucru fiind doar unul dintre aspectele puternic afectate de majorarea inflației.

Nici o posibilă creștere economică nu este favorizată de un astfel de context, mai ales că datele arată că s-a înregistrat un progres cu doar 1,3%.

Odată cu creșterea inflației, și leul va pierde teren în fața euro, căci datele arată că moneda ar putea să marcheze o depreciere în următoarele 12 luni față de anul precedent.