Categorii
Știri

Varza roşie luptă împotriva obezităţii, constipaţiei şi cancerului – Iată cum trebuie consumată

Varza roşie conţine de câteva ori mai multe vitamine decât surata sa albă, iar pigmenţii care îi dau culoarea roşie-violacee sunt un adevărat inamic al infecţiilor.

Varza roşie şi imunitatea

Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele, având puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, varza roşie este un adevărat medica­ment imunostimulent. Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecţiie bronşice, pulmonare şi urinare reci­divante, dar sunt tratate şi infecţiile deja instalate. Pig­menţii pe care îi conţine blochează replicarea viruşi­lor gripali, dar şi a celor care produc hepatita sau her­pesul. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine şi a grăbi procesul vindecării.

Persoa­nelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă şi varza roşie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv şi pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente. În caz de febră se administrează sucul de varză roşie, câte 200 mililitri, băuţi de 2-3 ori pe zi. Conţinutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajută inima şi sistemul cardiovas­cular să reziste cu succes temperaturii ridicate, cata­lizează acţiunea sistemului imunitar, care este princi­palul „beneficiar” al acceselor de febră.

Adjuvant contra cancerului gastric – stu­diile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză ro­şie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea şi chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer care afectează stomacul, dar şi cavitatea bu­cală. Această acţiune antitumorală se datorează pig­men­ţilor şi sulforafanilor din varza roşie. Însă mai exis­tă o substanţă, un aminoacid conţinut de varza ro­şie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creşte­rea şi dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc ţe­su­tul protector care „căptuşeşte” stomacul şi intestinul subţire.

Adjuvant contra cancerului uterin – contra acestei afecţiuni, se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consumă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.

Adjuvant contra cancerului la sân ­ – mai mul­te studii de medicină experimentală arată că trata­mentele cu compuşii pe bază de sulf şi pigmenţi pre­zenţi în varza roşie determină remisia tumorilor malig­ne mamare, într-un procentaj de cel puţin 40%. Ca ad­juvant contra acestei afecţiuni, se recomandă consu­mul zilnic de salată proaspătă de varză, la măcar o masă. Suplimentar, se ţin cure de câte 4 săptămâni, în care se consumă câte un pahar (200 ml) de suc de var­ză, dimineaţa şi seara.

Adjuvant contra cancerului intestinal şi al polipilor intestinali – studii făcute în Statele Unite arată că sulforafanul conţinut de varză inhibă dez­voltarea polipilor intestinali, dar şi a tumorilor ma­ligne, provocând remisia acestora. Se recomandă varza roşie sub formă de salată, din care se consumă câte 300 g zilnic, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză.

Valori ridicate ale colesterolului, atero­scle­roză – cercetătorii evidenţiază faptul că unii compuşi din varza roşie împiedică transportul coleste­rolului cu densitate redusă (forma periculoasă a aces­tuia), către vasele de sânge şi către ţesuturi. De asemenea, varza roşie, prin conţinutul său de vitamina C şi alţi antioxidanţi, împiedică oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom. Se recomandă consumul de varză roşie sub formă de salată, câte 300 g zilnic, vreme de măcar trei zile pe săptămână.

Obezitate – consumul zilnic, la prânz şi la cină, a câte 200-300 g de salată de varză roşie crudă face minuni în reglarea ponderală. Ce-i drept, efectele apar pe termene medii şi lungi, adică de ordinul lunilor.

Însă vorbim de un slăbit natural, cât se poate de sănătos. Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile pe săptămână această sa­lată, în cantităţi mari, are şi alte avantaje: reduce can­tita­tea de hrană consumată la fiecare masă, curăţă organismul de toxine, ne ajută în regimurile disociate.

Constipaţia – cel mai simplu tratament este con­sumul de varză roşie murată, măcar 200 g pe zi. În varza murată se găsesc aşa-numitele „bacterii priete­noase”, care combat constipaţia, prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre ali­mentare, de unde şi efectul ei de „mătură” a colo­nului, din care extrage prin absorbţie toate reziduurile şi apoi ajută la eliminarea lor promptă.

Surmenaj fizic şi intelectual – consumul de varză roşie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular şi pentru siste­mul nervos. Bogată în vitamine şi în minerale, conţi­nând substanţe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roşie are efect adap­togen şi anti-oboseală. Se ţin cure de 3 săptămâni, timp în care se consumă la prânz şi la masa de seară câte 125 g de salată de varză roşie.

Acest tra­ta­ment este foarte bun adjuvant şi contra depresiei psihice.

Dacă vrei să beneficiezi de uimi­toa­rele proprietăţi terapeutice ale verzei roşii, trebuie să ţii cont de următoarele îndemnuri:

Consumă varză roşie cât mai proas­pătă şi întotdeauna crudă!
Su­cul de varză se consumă imediat după pre­parare, pen­tru a nu avea timp să se oxideze.
Salata de varză roşie se taie mărunt, cu ajutorul unui cuţit cu lamă de inox sau, şi mai bine, de ceramică (pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor şi a vitaminelor). Imediat după tăiere, se amestecă bine cu sare, cu puţin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece şi cu oţet sau lămâie, după gust.
Varza roşie murată păs­trea­ză doar parţial vitaminele şi cele­lalte substanţe vindecătoare ale legu­mei proaspete, în schimb, are conţi­nu­tul de minerale, de fibre alimentare intact şi, important, are pigmenţi şi substanţe care ajută la îmbunătăţirea digestiei, mai ales a digestiei grăsi­milor şi a pro­teinelor.