Categorii
Știri

Valeriu Gheorghiță, Despre Noile Modificări Aduse Certificatului Verde

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a vorbit despre valabilitatea certificatului verde de vaccinare, dar și despre posibile noi schimbări care ar putea fi efectuate. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, valul patru al pandemiei și tulpina Delta au schimbat previziunile și estimările specialiștilor, astfel că în viitorul apropiat ar putea fi introduse condiții noi de utilizare.

Valabilitatea certificatului verde

Valeriu Gheorghiță a transmis recent perioada de valabilitate a certificatului verde de vaccinare Covid. Medicul a explicat că acest interval de timp a fost stabilit la nivelul Comisiei Europene, avându-se în vedere estimări cu privire la durata pandemiei și a riscurilor la care am putea fi expuși în această perioadă.
De asemenea, un alt factor important și decisiv a fost durata aproximativă a eficienței vaccinului, fiind estimată o protecție a organismului de până la 6-8 luni.

″În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (până la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă.

Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea la TVR.

Doza a treia ar putea deveni obligatorie pentru anumite categorii de persoane
Din păcate, apariția tulpinii Delta, mult mai contagioasă și mai agresivă față de cea inițială a impus necesitatea unei a treia doze de întărire a imunității, la cel puțin 6 luni distanță față de cea de-a doua doză.

În cadrul aceleiași intervenții, medicul militar a dat exemplul Franței, care a decis să introducă doza booster ca fiind obligatorie pentru persoanele de peste 65 de ani. Astfel, această doză de întărire a imunitații va fi înregistrată în certificatul verde de vaccinare, fiind condiție obligatorie validitatea acestuia. Având în vedere puterea exemplului altor țări din Occident, Valeriu Gheorghiță nu exclude posibilitatea obligativității dozei a treia nici pentru categoriile vulnerabile de persoane din România, fie ele în vârstă sau angajați din domeniile esențiale.

“Faptul că, între timp, vedem că ne confruntăm cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasă, mult mai transmisibilă, și care generează mai multe cazuri de îmbolnăvire și are și această capacitate de a ocoli parțial răspunsul imun după boală sau după vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schemă de vaccinare.

Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital.

Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea la TVR.