Categorii
Știri

Un val de aer rece lovește România

Meteorologul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Alina Șerban, a anunțat că un val de aer rece va aduce o scădere a temperaturilor în România în următoarea perioadă.

Potrivit specialistului, în zonele unde acum se înregistrează temperaturi mai ridicate, adică în zonele de vest, nord și centru, temperaturile vor scădea, ca urmare a inversiunii termice.

Meteorologul a explicat, la Digi24, că în unele regiuni se vor înregistra fenomene precum lapovița și ninsoare, dar cantitățile nu vor fi mari.

Valul de aer rece urmează să se manifeste miercuri și joi, dar în weekend temperaturile vor urma să crească.

Noaptea se vor înregistra temperaturi negative
Meteorologul a mai spus că în zonele din sud și de est temperaturile vor scădea sub valorile termice normale pentru această perioadă, iar în timpul nopților, în unele regiuni se vor înregistra temperaturi negative.

„În partea de sud și de est a teritoriului, vom avea în continuare temperaturi modeste pentru data aceasta, iar temperaturile maxime se vor încadra între 4-5 grade până la cel mult 8-9 grade Celsius. În celelalte regiuni, în regiunile intracarpatice, vremea va fi în continuare frumoasă,

cu cer mai mult senin și temperaturi mai ridicate, cu maxime între 6-8 grade și 12-14 grade Celsius. Ceața va mai apărea, în mod deosebit noaptea și dimineața, cam prin toate zonele, pe arii mai restrânse.

Următoarele două nopți, în special, temperaturile vor fi ușor negative, în mod deosebit în jumătatea de nord al teritoriului, mult mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, până la -7… -8 grade, și ușor pozitive în sudul teritoriului.

La mijlocul săptămânii, cel mai probabil joi, un front atmosferic rece va traversa teritoriul țării noastre și va determina

o răcire în vest, în nord și-n centru, acolo unde temperaturile sunt acum ușor mai ridicate. Vor fi și precipitații, slabe cantitativ, nu pe arii extinse,

dar care, în zonele montane, se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, în condițiile în care vom fi traversați de o masă de aer mai rece” a spus Alina Șerban, meteorolog ANM, la Digi24.

Cu toate acestea, valul de aer rece nu va persista, astfel că începând din weekend, temperaturile vor crește din nou.

Încălzirea vremii va fi, însă, însoțită de episoade de ceață, mai spune meteorologul. scrie gandul.ro