Categorii
Știri

ULTIMA ORA! Certificatul verde va deveni obligatoriu la locul de muncă. Angajații ar putea fi testați gratuit în primele 60 de zile

În cel mult două săptâmâni, certificatul verde va fi obligatoriu, la locul de muncă. Angajații de la stat și privat, trebuie să demonstreze că sunt testați sau vaccinați anti-Covid, altfel ar putea fi sanctionați dur, până la concediere.

Va exista și o perioadă de grație, de două luni, în care statul va acoperi contravaloarea, a 20 de teste rapide. După aceea însă, cei care nu se vaccinează, își vor plăti singuri testarea. Epidemiologii sunt de părere că obligativitatea ar putea stimula vaccinarea, care din păcate a scăzut drastic. 318 pacienți au fost răpuși de Covid în ultimele 24 de ore.

După săptămâni de analize și discuții, introducerea obligativității certificatului verde pentru muncă pare că a intrat în linie dreaptă. Partidele politice mai au la dispoziție doar câteva ore pentru a trimite propuneri, iar luni documentul va ajunge la comisiile de specialitate.

Conform porpunerilor, ar urma să fie 10 teste rapide decontate pe lună, pentru o perioada de maximum 60 de zile, în total 20 de teste antigen gratuite. Această perioada de 2 luni este considerată o perioada de acomodare a societății. După aceste 2 luni însă, cei care vor refuza să se testeze PCR, ori antigen pe banii lor, dar și să se vaccineze gratuit pentru a putea merge la serviciu, ar putea fi sancționați.

Sancțiunea poate merge de la un simplu avertisment până la suspendare sau chiar concediere. Parlamentarii nu au stabilit însă dacă testele vor fi gratuite atât pentru angajații de la stat, cât și pentru cei de la privat.

„Noi am cerut și o evaluare la Ministerul Finanțelor tocmai pe acest deficit care se va înregistra în aceste două luni. Contextul în care am introdus aceste 2 luni cu testare gratuită este tocmai din discuțiile cu