Categorii
Știri

Toate pensiile din România se recalculează! Ce va apărea pe talon din ianuarie 2023😲

Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a anunţat că începe recalcularea noilor pensii cu valoarea noului punct de pensie, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Pensiile se majorează cu 12,5% de la 1 ianuarie 2023

Majorarea pensiilor va avea lor de la data de 1 ianuarie 2023, astfel că a început recalcularea tuturor pensiilor. Toți pensionarii români vor primi în plus, lunar, indiferent de valoarea pensiei cu 12.5% mai mult. În funcție de suma pe care fiecare pensionar o încansează, valoarea de care se va beneficia este diferită.

De exemplu, un pensionar care primește în fiecare lună suma de 1.000 de lei, va primi în plus cu 125 de lei mai mult, încasând din ianuarie 2023 suma de 1125 de lei.

Pentru punctul de pensie majorarea, care în acest moment este de 1.586 de lei, majorarea va fi cu 198 de lei mai mult, pensionarul primind suma de 1.784 de lei.

Pretty & budget-friendly travel gems: discover Europe this fall or winter
Cu toate acestea, un pensionar cu o pensie medie de 1.800 de lei va primi 2.055 de lei lunar, conform Antena 3.

Ajutoare pentru românii cu pensii mici

Pe lângă această majorare de 12,5% stabilită de guvernanți, pensionarii vor primi și un ajutor în funcție de preagul la care se încadrează:

Astfel, românii care au pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei. Totodată, coaliția a decis acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Un alt aspect este ajutorul pentru plata facturilor la energie de 1.400 de lei. Acesta se acordă pensionarilor cu vârsta de peste 60 ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

La cei care au cotizat doar 15 ani pensia se majorează cu 8%

Impactul financiar al acestor ajutoare și a majorării este de 26,65 miliarde de lei.

„Hotărârea care s-a luat la nivelul coaliţiei a fost transpusă într-un act normativ. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 168 din 8 decembrie 2022, care legiferează acele hotărâri luate la sfârşitul lunii noiembrie şi, pe lângă majorarea punctului de pensie la noua valoare de 1.785 de lei, vor fi şi acele ajutoare one-off, de 1000 de lei, 800 de lei şi 600 de lei, care se vor da în două tranşe, respectiv în luna ianuarie şi în luna octombrie”, explică Daniel Baciu, preşedinte la Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit romaniatv.net.

Ce va apărea pe talonul de pensie din ianuarie 2023

Preşedintele Casei de Pensii a explicat că „pe lângă pensia majorată, pe talonul de pensie va apărea şi ajutorul în sumă fixă”:

„Aş vrea să fac această precizare că pe talonul de pensie din luna ianuarie 2023, pe lângă pensia majorată cu noua valoare a punctului de pensie, va apărea distinct şi acest ajutor financiar în sumă fixă. Poştaşul când va veni şi va achita pensia va da în luna ianuarie atât pensia, cât şi acest ajutor.

Din acest moment, o dată ce avem aceste lucruri foarte clare stipulate într-un act normativ, noi începem o cursă contracronometru astfel încât să reuşim ca aceste valori să le implementăm în sistemul informatic integrat al Casei Naţionale de Pensii, astfel încât din primele zile ale lunii ianuarie noi să începem să achităm pensiile majorate tuturor pensionarilor.

În primul trimestru din 2023, noua lege a pensiilor este un jalon în PNRR. Va trebui să avem un nou act normativ care să legifereze pensiile din sistemul public. Se lucrează şi în această perioadă”, a mai explicat Daniel Baciu, preşedintele CNPP, potrivit sursei citate.