Categorii
Știri

Se strică vremea în toată țara. Alertă meteo de vânt puternic și ninsori

Vine iarna! Meteorologii au emis o informare de vreme rea valabilă până marți seara. În același timp este valabilă o alertă cod galben de vânt puternic și ninsoare viscolită în zonele înalte din nouă județe.

Cod galben de vânt puternic

Atenționarea cod galben intră în vigoare luni, 29 noiembrie, la orele 14.00 și este valabilă până marți, 30 noiembrie, la ora 03.00. Sunt vizate fenomene de intensificare ale vântului la altitudini de peste 1700 m în Carpații Orientali.

Meteorologii anunță că în intervalul menționat, în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 80…90 km/h și pe alocuri va ninge viscolit.

Informare meteo de vreme rea

De luni, 29 noiembrie și până marți, 30 noiembrie, la orele 20.00, este în vigoare o informare meteo de intensificări temporare ale vântului. Specialiștii ANM anunță că, local și temporar, în intervalul menționat, vor fi intensificări ale vântului la munte, mai ales la altitudini mari, precum și în regiunile sud-estice, iar în cursul zilei de marți (30 noiembrie) și în sud-vestul teritoriului.

De asemenea, se vor înregistra rafale în general de 50…70 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali începând din dimineața zilei de marți, 30 noiembrie, de peste 80…100 km/h și temporar va ninge.

Luni, 29 noiembrie, până la orele 14.00, este în vigoare un cod galben de vânt puternic în următoarele localități din județul Brașov: Brașov, Săcele, Codlea, Prejmer, Tărlungeni, Ghimbav, Dumbrăvița, Hărman, Bod, Hălchiu, Sânpetru, Crizbav. Aici se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 60…70 km/h.

Potrivit prognozei emisă de Administrația Națională de Meteorologie, vremea se va menține rece până pe 1 decembrie, după care temperaturile vor urca, cu maxime până la 12 grade, și minime de 5 grade Celsius. Vremea se va răci între 3 și 5 decembrie, când se va ajunge la medii ale maximelor termice de 3…4 grade și ale minimelor de -1…-2 grade.

În a doua săptămână din luna decembrie, regimul termic se va apropia de cel normal pentru această perioadă a anului. Precipitații, sub formă de ploaie, se anunță în intervalul 29-1 decembrie, și mixte după data de 2 decembrie.