Categorii
Știri

Se schimbă Codul Rutier. Modificările prevăzute de MAI vizează permisele de conducere

Ministerul de Interne a depus în dezbatere publică un proiect de ordonanță care prevede modificarea mai multor articole din Codul Rutier.

La un an după ce Ministerul de Interne a modificat substanțial Codul Rutier, numele sub care este cunoscută OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, MAI vine cu un nou set de modificări care, de această dată, reglementează unele chestiuni birocratice privind permisele de conducere.

Amenzi aplicate de către polițiștii de la Permise și Înmatriculări

În primul rând, se abilitează ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor să constate și să aplice amenzile pentru o serie de fapte legate de nerespectarea unor proceduri privind actele necesare circulației unui autovehicul:

neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare;

neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;
deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Aceste contravenții erau deja menționate în OUG 195/2002, însă angajații de la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) nu aveau abilitarea legală pentru aplicarea acestor sancțiuni pentru aceste fapte.

O doua noutate este introducerea înrgistrării audio-video a examenului de conducere pentru motociclete, mai exact pentru categoriile A, A1 și A2. Înregistrarea este deja obligatorie pentru examentul de conducere a automobilelor, însă motocicletele erau exceptate. Aparatura de înregistrare audio-video pentru proba practică a examenului pentru permisul de conducere a motocicletei va fi instalată pe vehiculul condus de către examinator.

„Prin instalarea sistemelor tehnice de monitorizare pe autovehiculul în care se află examinatorul, se pot înregistra audio comenzile date de către acesta și se pot observa manevrele efectuate de către candidat, fapt ce permite observarea modalității în care candidatul se conformează normelor de circulație”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.