Categorii
Știri

Se schimbă buletinele în România. Care este termenul limită. Toți românii trebuie să știe

Toate buletinele din România vor fi schimbate. Cele digitale vor lua locul buletinelor tipărite. Anunțul a fost făcut oficial de către Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării care a vorbit și despre data până la care toți românii vor avea buletine noi.

Marcel Boloș a făcut declarații despre buletinul electronic. Oficialul a spus că împreună cu Ministerul Administrației și Internelor, are în responsabilitate trimestrul IV al anului 2024 ca şi deadline de implementare. Ministrul admite că acesta este un termen destul de strâns, dar spune că este realizabil.

Iată ce a declarat Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării despre buletinele electronice în România:

Sigur că este un termen destul de strâns, dar o să vedeţi în perioada următoare, că ne adunăm partea aceasta de resursă sau experţii de care avem nevoie pentru analiza de flux, analiza de business, astfel încât proiectele acestea mari de transformare digitală ale statului, prin ceea ce va însemna elaborarea documentaţiilor tehnico-economice să le putem scoate la licitaţie şi să putem cât de rapid să operaţionalizăm această structură, a precizat Marcel Boloș.

Oficialul a precizat că digitalizarea va avea efecte pozitive asupra marilor servicii publice: administrație locală, sănătate, educaţie, evenimentele de viaţă.

Primele cărți de identitate electronice din România

În România au fost deja eliberate primele cărți de identitate electronice. S-a întâmplat în 2021, când 24 de tineri din Cluj-Napoca au primit buletinele digitale care țin loc și de card de sănătate, dar și de pașaport electronic.

Cardul electronic de identitate va înlocui treptat, buletinele clasice. Chestorul Direcției pentru Evidența Persoanelor declara în 2021 că noul card va putea fi folosit, de exemplu, pentru accesarea digitală a diplomelor, a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă.

Noile cărți de identitate sunt mai mici decât cele pe care le folosim în prezent. Formatul este ID 1, adică formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia sunt informații despre la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată.