Categorii
Știri

Se pregătesc noi restricţii, după apariţia Omicron în România. Rafila: „Luăm măsuri temporare de mâine ”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică că ar putea fi necesare noi măsuri temporare pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, după ce primele cazuri au fost confirmate în România.

Primele două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, a anunţat sâmbătă seara Ministerul Sănătăţii.

„Vom face o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care pot fi luate, încât să limităm – nu putem să excludem -, dar să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România.

E un lucru important de ştiut – trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină.

În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puţine informaţii legate de evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi cu această tulpină şi de eficacitatea răspunsului imun după boală sau după vaccinare faţă de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila, după discuţiile cu premierul Ciucă şi Raed Arafat.

Cele două persoane infectate cu varianta Omicron au simptome minore, a transmis Alexandru Rafila, precizând că e optimist în privinţa evoluţiei stării de sănătate a celor doi români.

„Ce putem să spunem, la categoria veşti bune, este legat de faptul că în cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore, chiar una dintre ele este asimptomatică. Nu sunt probleme deosebite. E adevărat, ele au fost vaccinate, dar asta nu face decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării, care oferă protecţie, chiar dacă îmbolnăvirea se produce. În cazul persoanelor vaccinate se pare că evoluţia clinică este favorabilă şi de multe ori trece neobservată. (…) Persoana din Bârlad nu are niciun fel de simptom, cealaltă are mici acuze – dureri în gât. O răceală banală pare, chiar din relatările acesteia. Vor continua să stea în izolare timp de 14 zile”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila: „Probabil există în România şi ale situaţii de îmbolnăvire cu varianta Omicron”

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în cadrul întâlnirii de la Guvern, vor fi prezentate mai multe scenarii şi vor fi formulate propuneri menite să limiteze transmiterea variantei Omicron în România.

„Vom analiza în context european, avem un raport din partea MAE în ce priveşte diverse măsuri puse în aplicare şi în alte ţări din spaţiul european. Încercăm să facem în aşa fel încât să limităm sau să întârziem – pentru că despre asta este vorba, trebuie să fim realişti.

Probabil că există în România şi alte situaţii de îmbolnăvire cu această tulpină. Gândiţi-vă că înaintea datei de 24 au intrat multe persoane, care probabil veniseră din spaţiul sud-african. Nu putem exclude acest lucru.