Categorii
Știri

Se întâmplă cu ratele românilor la bancă, peste noapte: mesajul oficial de la BNR

Banca Națională a României face eforturi semnificative pentru a fi cât se poate de transparentă atunci când vine vorba de perspectivele dobânzilor practicate de băncile din țara noastră, pentru a avertiza românii atunci când cochetează cu ideea unui credit bancar.

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut vineri cu o valoare infimă, de la 7,02% la 7%. După cum era de așteptat, această diferență este una insignifiantă, atunci când vine vorba de dobânzile care definesc creditele românilor cu dobândă variabilă, mai ales ipotecare. Altceva trebuie însă desprins din această tendință descrescătoare a dobânzilor, faptul că, cel puțin pentru un moment, nu vor mai crește ratele la credite, cum se tot întâmplă de aproape un an.

Ce se întâmplă cu ratele românilor, după scăderea ROBOR

„Deocamdată scăderea e mică, nu putem spune decât că nu mai cresc ratele care se calculează în funcție de ROBOR. Inflația continuă să fie mare, chiar dacă este în scădere. Va mai dura până când scăderea inflației va fi consistentă, iar apoi vor putea scădea și ratele, suficient cât românii care au credite să simtă această scădere.”, a spus Dan Suciu, director de comunicare al BNR.

Pe marginea acestui subiect, a comentat și Irina Chițu, director al Finzoom. Aceasta din urmă este însă mai optimistă decât oficialii Băncii Naționale a României pentru că, în opinia sa, pe întreaga perioadă a acestui an, dobânzile și, implicit, ratele vor rămâne la fel„ROBOR 3M a ajuns la valoarea din vara anului trecut, deci ratele se vor reduce ușor, înapoi spre valoarea din acea perioadă (iunie – iulie 2022): Însă vor rămâne cam la acest nivel (6-8% tot anul 2023, dacă BNR nu mai modifică dobâmda cheie).

În niciun caz nu vom vedea scăderi de ROBOR abrupte, precum a crescut (ROBOR 3M a crescut în 2022 de la 4% în aprilie, la 5% în mai, la 6% în iunie, 7% în iulie, 8% în August. Dar ratele se modifică din trei în trei luni, deci creșterea a fost bruscă, cu cel puțin 3 pp pentru toată lumea).” a explicat directorul Finzoom, conform Adevărul.