Categorii
Știri

Se închid toate școlile din România!

Grevă generală în educație din 22 mai, pe termen nelimitat, anunțată de reprezentanții celor trei mari sindicate din învățământ. Potrivit rezultatelor unui referendum printre profesori, peste 70% au votat în favoarea grevei generale. Sindicatele au recomandat ca elevii să stea acasă pe durata grevei, iar regulile generale au fost anunțate de reprezentanții profesorilor.

Într-o conferință de presă comună, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală (FNS) „Alma Mater” au anunțat că greva generală va începe pe 22 mai. Sindicatele au subliniat că este mai indicat ca elevii să rămână acasă în timpul grevei, având în vedere riscurile și necesitatea supravegherii acestora.

Înaintea grevei generale, pe 17 mai, profesorii vor organiza o grevă de avertisment timp de două ore. În această perioadă, elevii vor merge la școală, dar nu vor avea loc cursuri, conform explicațiilor liderului sindical Marius Nistor.

Beneficiile dansului asupra sănătății

Potrivit Edupedu.ro, elevii care vor fi prezenți la școală în timpul grevei vor fi supravegheați de personalul care nu participă la grevă.

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a menționat că peste 70.000 de membri de sindicat au votat în favoarea grevei generale, reprezentând 73,23% din total. El a subliniat importanța susținerii profesorilor în această acțiune de protest și a adresat un mesaj părinților și elevilor, explicând motivațiile grevei și cerând înțelegere și sprijin.

„Participarea masivă a colegilor noștri la marșul de protest din data de 10 mai 2023 s-a constituit într-un mesaj extraordinar de puternic pentru Guvernul și Parlamentul României. Nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor și a nemulțumirilor colegilor noștri personal didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic”, a spus Marius Nistor.

Părinții sunt sfătuiți să nu trimită copiii la școală din 22 mai

Din 22 mai, când va fi grevă generală, părinții sunt sfătuiți să nu trimită copiii la școală:

„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus ”nu”, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei (…)”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

„Conform legii, greva se face la locul de muncă. Dar e bine, recomandat, ca elevii să stea acasă, sunt mai mari riscurile dacă nu va avea cine să stea cu ei. Profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, pot să stea și în cancelarie”, a spus Hăncescu.

Liderul Marius Nistor a transmis un mesaj elevilor și părinților prin care le cere susținerea profesorilor în acțiunea de protest:

„Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale, nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ, ci și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest. Este o acțiune îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară, poate pentru posibila reîntoarcere a celor care au plecat din această țară”, a spus Nistor.

“(…) Dacă sunteți nemulțumiți, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați, alegeți să vă exprimați clar punctul de vedere. Fiți adevăratele modele pentru copiii noștri, pentru elevii dvs. Să le arătăm că în viață trebuie să se bată pentru respectarea drepturilor lor”, a completat Nistor.