Categorii
Știri

România trece la buletinele cu CIP. Statul va suporta costul eliberării noilor cărți de identitate electronice

România trece la buletinele cu CIP, acestea urmând a fi emise în toată țara până la finalul anului. Din 2030, oricine va dori să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau pașaport. Proiectul a fost scos în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de Guvern. Costul eliberării lor va fi suportat de către stat.

Buletinele cu cip devin obligatorii
În urmă cu două luni, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunța că emiterea noilor cărți electronice de identitate va fi extinsă în vara acestui an, mai întâi în Capitală și apoi în restul municipiilor până la finele lui 2023. Important de menționat este faptul că începând cu 1 ianuarie 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual.

Potrivit unui proiect de act normativ scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, noile buletine ​ar urma să fie emise la nivel național până la finalul anului în curs, iar costul de 67 de lei, cerut acum la eliberarea acestora în proiectul pilot care se desfășoară la Cluj, va fi suportat de stat, în condițiile în care există 200 milioane de euro în PNRR pentru acesta.