Categorii
Știri

Revoltător, Raiffeisen Bank a început închiderea conturilor companiilor româneşti. Austria trece la contramăsuri, enervată de ostilitatea românilor

Anunţul lui Sorin Grindeanu că Ministerul Transporturilor şi structurile din subordine îşi mută conturile de la BCR la CEC, dar fi amenzile date de ANPC mai multor companii austriece din ţara noastră, precum OMV, Hervis şi Agrana, au primit rapid răspuns din partea Vienei.

Explicaţia Raiffeisen de închidere a conturilor nu e susţinută de cifre

Austriecii au trecut la contramăsuri după declaraţiile înverşunate ale mai multor oficiali români şi anulările în serie ale vacanţelor în această ţară, după ce guvernul cancelarului Karl Nehammer a votat împotriva aderării României la spaţiul Schengen.

Raiffeisen Bank, a treia bancă din punct de vedere al creditării din piața românească, a început practic închiderea conturilor companiilor româneşti, după cum o dovedeşte situaţia unui antreprenor cu afaceri în domeniul metalelor şi minereurilor.

Explicaţia băncii austriece este sumară şi lipsită de consistenţă, după cum reiese din adresa pe care Raiffeisen Bank i-a transmis-o titularului contului.

“Prin prezenta vă comunicăm decizia de închidere a conturilor menționate în cuprinsul prezentei notificări, precum și a tuturor celorlate produse și servicii bancare deschise pe numele …. În justificarea acestei decizii ne prevalăm de dispozițiile legale în vigoare (Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată) și prevederile din Condițiile Generale de Derulare a Operațiunilor Bancare”, se arată în adresa trimisă Raiffeisen Bank, publicată de money.ro.

Banca austriacă ar fi justificat, neoficial, măsura de închidere a conturilor, prin faptul că respectiva companie avea un rulaj prea mic prin banca austriacă.

Totuşi, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, compania românească a avut o cifră de afaceri de aproximativ 3 milioane de lei în 2021 și 2,8 milioane de lei în 2020, tranzacţiile derulându-se prin conturile bancare ale Reiffeisen.

Conducerea băncii austriece nu a răspuns solicitărilor money.ro cu privire la aceasă situaţie, în schimb CEO-ul Raiffaisen, Zdenek Romanek, transmitea public, pe 22 decembrie, un mesaj de susţinere a aderării ţării noastre la Schengen, “ca de la român la român”, cum spunea el.

“Știm că și dumneavoastră, clienții noștri, sunteți dezamăgiți de acest rezultat intermediar. Echipa din Raiffeisen a discutat despre această situație cu unii dintre clienții nostri, cei care și-au exprimat deschis nemulțumirea. A vorbit cu fiecare dintre ei. Sincer, ca de la români la români, care își doresc ce e mai bine pentru țară și pentru dezvoltarea ei.