Categorii
Știri

Rețetă varză murată pentru iarnă. Secretul pe care puține gospodine îl știu

Rețetă varză murată pentru iarnă. Iată secretul pe care puține gospodine îl știu și care dă un gust desăvârșit murăturilor, care vor fi gata de pus pe masa, după doar câteva săptămâni de stat în butoi.

Iată ce trebuie să știe toți cei care doresc să aibă varză murată pe masă, la iarnă. Cum se pune varza la murat? În următoarele rânduri veți afla secretul pe care puține gospodine îl știu care va face ca varza murată să aibă un gust deosebit după doar câteva săptămâni la butoi.

Toamna este anotimpul perfect pentru a pune varza la murat. Potrivit tradiției, de Sfântul Dumitru, pe data de 26 octombrie, gospodarii români puneau varza la murat în butoaie. Astfel, varza era gata de mâncat în postul Crăciunului și folosită apoi pentru sarmalele de Crăciun și de Anul Nou.

Rețetă varză murată pentru iarnă. Secretul pe care puține gospodine îl știu
Pentru un butoi de 30 de litri, sunt necesare: 15 kilograme de varză albă, 15 litri de apă, 30 de grame de sare grunjoasă, neiodată – la fiecare litru de apă, 1-2 bucăți de sfeclă roșie, o crenguță de busuioc și două-trei tulpini de mărar.

Trucul secret care va face varza murată să aibă un gust desăvârșit constă în alegerea corectă a verzelor. Acestea trebuie să fie verze de toamnă, neapărat cu frunze mai fine, mai subțiri. În felul acesta, sarmalele cu varză murată vor ieși perfecte!

Totodată, frunzele trebuie să fie ferme și fără cusur. Pentru murat nu este bine să folosiți verze atacate de insecte sau de boli.

La alegerea verzelor pentru murat este importantă și dimensiunea căpățânilor acestora. trebuie să aibă cel puțin 15 centimetri în diametru și cel mult 20 de centimetri. Verzele trebuie să încapă prin gura bidonului.

Rețetă varză murată pentru iarnă. Pregătirea ingredientelor

Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să dezinfectați butoiul folosit pentru varză murată. Se va folosi o soluție bazată pe apă fierbinte cu bicarbonat de sodiu. Puneți o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu la un litru de apă. Umpleți butoiul și lăsați-l 2-3 ore, după care clătiți-l cu apă caldă, apoi cu apă rece.