Tăierea porcului este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri care țin de Sărbătorile de Iarnă. Obiceiul datează din vremuri străvechi, încă de pe vremea romanilor. Când poate fi tăiat porcul și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a nu avea probleme de sănătate, dar nici cu legea, aflați în articolul următor!
Originea Ignatului
Conform tradiției, tăiarea porcului se va face pe data de 20 decembrie, dată la care este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. Pe de altp parte, puțini sunt cei care știu faptul că obiceiul tăierii porcului datează încă de pe vremea romanilor. În Antichitate, romanii obișnuiau să sacrifice porcul între data de 17 și 30 decembrie cu ocazia sărbătorii Saturnalia care îl celebra pe zeul Saturn, protectorul muncilor agricole și al roadelor pământului.
Dacă și dumneavoastră doriți să tăiați porcul de Crăciun, nu să achiziționați carnea din magazin, iată pașii pe care trebuie să-i respectați pentru a evita problemele de sănătate cauzate de consumarea cărnii în mod necorespunzător.
Ce reguli trebuie să respecți dacă vrei să tai porcul în anul 2022
În primul rând, sacrificarea porcului în gospodărie se va face de către medicul veterinar, care va respecta anumite cerințe. Așadar, acesta este obligat, prin lege, să folosească o modalitate mecanică care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006. Metodele acceptate de către lege, pentru tăierea porcului, sunt: folosirea pistolului cu gloanțe captiv, aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței, electronarcoza, expunerea la dioxid de carbon.
Efectele expunerii la soare
După asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat, conform ansvsa.ro.