Categorii
Știri

Reguli noi care se aplică din 27 decembrie 2021. Atenționare MAE

Începând de luni, 27 decembrie 2021, intră în vigoare noi reguli de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru românii care intră în această țară. Noile măsuri de aplică începând de astăzi.

Noi reguli de călătorie. Atenționare MAE

Românii care urmează să călătorească în Cehia trebuie să consulte noile măsuri stabilite de către autorități care au intrat în vigoare începând de luni, 27 decembrie 2021.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, au fost modificate condițiile de intrare în Cehia pentru români.

Astfel, cei care sunt imunizați cu schema completă, dar nu au făcut doza booster, cei care au trecut prin boală, precum și cei neimunizați trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecarea în călătorie.

Foarte importantă este, de asemenea, completarea formularul de localizare, FLP, pe care autoritățile cehe în cer tuturor celor care intră pe teritoriul țării. Acesta se completează anterior deplasării în Cehia, în format electronic.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Praga: 00420 257 532090, 00420 257 533965 şi 00420 257 530426, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Cine nu este obligat să facă test PCR înainte de a intra în Republica Cehă.

Sunt exceptate de la obligativitatea testării PCR următoarele categorii de persoane: cetăţenii imunizați cu a treia doză (booster); minorii cu vârsta între 12 şi 18 ani imunizați cu schema completă de vaccinare (1 sau 2 doze, după caz); cei care au reşedinţa pe teritoriul ceh sau cetăţenia cehă; copiii sub 12 ani.

Nici personalul de transport internaţional nu trebuie să prezinte un test PCR cu rezultat negativ, asta dacă motivul intrării este justificat de un document corespunzător; și nici persoanele aflate în tranzit pentru cel mult 12 ore.

Avertismente de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe a emis mai multe avertismente de călătorie pentru Afganistan, Sudanul de Sud, Liban, Mali, Azerbaidjan, Armenia, China, Irak, Libia, Siria, Kenya.

Trebuie să știți că MAE pune la dispoziţia cetățenilor români care călătoresc în străinătate aplicaţia pentru telefoane mobile inteligente “Călătoreşte în siguranţă”.

Aflați acolo informații despre țara în care urmează să ajungeți, condiții, recomandări, alerte de călătorie