Categorii
Știri

Răsturnare de situaţie în privinţa Schengen, Austria a făcut chiar acum marele anunţ

Răsturnare de situaţie în privinţa Schengen. În urmă cu o săptămână, Austria a blocat aderarea României la spațiul de liberă circulație UE. Autoritățile de la Viena și-au justificat atitudinea invocând problema migrației ilegale. Cancelarul Karl Nehammer își susține, în continuare, controversatul argument, însă și-a schimbat tonul față de autoritățile de la București.

Răsturnare de situaţie în privinţa Schengen

În urmă cu o săptămână, Austria a blocat procesul de aderare a României și Bulgariei (state pereche în acest demers) la Spațiul Schengen. Autoritățile de la București au fost luate prin surprindere de atitudinea înverșunată a omologilor de la Viena. În mod special, în circumstanțele în care li se promisese susținere pentru acest demers.

După ani de opoziție din partea Olandei, România a ajuns să se confrunte cu o atitudine de neînduplecat din partea Austriei. Cancelarul Karl Nehammer a susținut public că motivul pentru care nu votează pentru integrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație UE are legătură cu numărul prea mare de imigranți.

Cancelarul de la Viena a explicat că o proporție covârșitoare de migranți ilegali ar ajunge în Austria prin România. Autoritățile austriece ar fi interceptat telefoanele mobile a 400 de persoane, din ale căror discuții a rezultat că țara noastră ar fi fost tranzitată de 20.000 de migranți. Cifrele guvernamentale indică, însă, total altceva.

Împotrivirea Austriei în cazul Schengen a determinat liderii europeni să se întrunească de urgență. Mai multe ședințe au avut loc atât la Strasbourg, cât și la Bruxelles. În cele din urmă, autoritățile de la Viena și-au schimbat tonul față de București. Cancelarul austriac a declarat public că, de fapt, nicio țară nu e împotriva alteia.

„Nu se pune problema să fim o țară împotriva alteia”

Austria a anunțat, prin vocea lui Karl Nehammer, că nu luptă împotriva României. Totuși, în cea mai recentă intervenție pentru presă, cancelarul a invocat aceleași cifre controversate privind migranții. Construirea unui gard la frontiera dintre Bulgaria și Turcia ar putea fi o soluție pentru ca țara noastră să mai facă un pas spre Spațiul Schengen, a sugerat politicianul.

„Poziția Austriei este aceea că trebuie să sprijinim Bulgaria și România. Nu se pune problema să fim o țară împotriva alteia. Se ridică problema securității.

În Austria, avem peste 75.000 de persoane neînregistrate (în sistem – n.r.). Știm că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România. Știm asta cu exactitate din investigațiile poliției austriece. Acum trebuie să găsim o soluție la această problemă”, a declarat Karl Nehammer.

Șeful Guvernului de la Viena a explicat că gardurile la granița Uniunii Europene nu reprezintă un concept nou. Ar fi nevoie, însă, de un sprijin financiar de 2 miliarde de euro pentru acest demers. Fondurile ar trebui să fie deblocate de către Comisia Europeană, care spune că nu sunt bani pentru astfel de ziduri, ci doar pentru infrastructură de graniță.