Categorii
Știri

Prima reacție a OMV Petrom după veto-ul Austriei. „Votul pentru Schengen are un impact asupra noastră”

După băncile Erste și Raifassen, bănci cu capital austriac, care și-au exprimat regretul privind poziția adoptată de Austria privind aderarea României la Schengen, a venit rândul și gigantului OMV Petrom să-și exprime poziția pe această temă.

OMV Petrom susține România în Schengen

În contextul deciziei Austriei de a se poziționa împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI de joi și a apelului la boicotul companiilor din această țară ce a apărut în România, susținut de numeroși oameni dar și de politicieni, a venit și o poziție oficială din partea gigantului OMV Petrom.

Compania a precizat că deși nu comentează deciziile politice, susține aderarea României la Schengen. Cei de la OMV au precizat că și ei sunt afectați de veto-ul Austriei privind aderarea Bulgariei și a României, în contextul în are compania are operațiuni în ambele țări.

„Suntem un punct de sprijin pentru economia românească, pentru securitatea energetică a ţării şi un partener pentru cele mai relevante cauze sociale.

Nu este rolul nostru să comentăm decizii politice. Cu toate acestea, votul pentru Schengen are un impact asupra noastră, având în vedere că deţinem operaţiuni atât în România cât şi în Bulgaria. Am crezut întotdeauna că dreptul la liberă circulaţie în zona Schengen este un atu puternic al UE, prin urmare susţinem ferm accesul României la Schengen. Avem acelaşi punct de vedere în privinţa Bulgariei. Ne exprimăm speranţa că decidenţii vor ajunge la o soluţie cât mai curând”, se arată într-un comunicat al companiei.

Profituri uriașe ale companiei cu capital austriac

Compania OMV Petrom a avut în primele nouă luni ale anului în curs venituri de 44 de miliarde de lei (circa 9 miliarde de euro), de 2,6 ori mai mari faţă de cele din perioada similară a anului trecut, şi cu un profit net de 9,1 miliarde de lei, de 5,4 ori mai mare, comparativ cu aceeași perioadă.

Compania produce jumătate din gazul din Roânia, fiind unicul producător de petrol care asigură 8% din necesarul de energie al României, fiind liderul de piață.

De altfel, într-o declarație pentru FANATIK, economistul Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susținut că nu este de acord cu boicotarea acestor companii în condițiile în care acestea sunt practic aliații țării noastre în acest dosar, iar o astfel de campanie nu ar face decât să penalizeze o parte ce are aceleași interese cu ale noastre.