Categorii
Știri

Peștele din Dunăre, periculos pentru sănătate. „Conține metale grele care pot provoca afecțiuni oncologice”

Cercetătorii Universității „Dunărea de Jos”, din Galați, afirmă că peștele din Dunăre poate fi mai periculos decât cel care provine din mare. Din cauza poluării din apele fluviului, peştele conține metale grele, în special mercur. Acestea pot genera boli neurologice, oncologice şi intoxicații grave.

Cercetătorii Universității Dunărea de Jos din Galați au descoperit, în urma testelor făcute pe 20 de oameni care au mâncat frecvent pește că aceștia aveau, în păr, o concentrație de 10 ori mai mare decât ar fi fost normal.

„Agenți provocatori de afecțiuni oncologice”
Medicii spun că cei care consumă pește ar trebui să aleagă cu mare atenție sursele de unde provine carnea.

„Metalele grele sunt specificate ca și agenți provocatori de afecțiuni oncologice. Trebuie văzut peștele de unde este adus. Eu fug de peștele de Dunăre. Mai bine știu că este într-un lac, este într-o crescătorie verificată”, afirmă Paul Ichim, chirurg oncolog, citat de jurnaliștii Digi 24.

Cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” încearcă să depisteze care sunt sursele de poluare. Esențială pentru verificări va fi o navă construită la Șantierul Naval din Giurgiu, care va fi gata în martie anul viitor.

„Acest proiect va permite începând de anul viitor să mergem în amonte până la Marea Nordului, și pe Dunăre, și pe Rin și să determinăm de unde vin poluanții, pentru că în majoritatea cazurilor nu vin din România”, a spus Lucian Georgescu, rector Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

În 2021, din Dunăre au fost pescuite peste 8.000 de tone de pește. Aproape jumătate din această cantitate a fost comercializată.

„Voi consuma pește. Toate alimentele conțin ceva”
În ciuda descoperirilor făcute de oamenii de știință, oamenii spun că vor continua să mănânce pește din Dunăre.

– „În final, trebuie să mâncăm ceva. Dacă din baltă nu este, de undeva trebuie să mâncăm. Măcar o dată pe săptămână mâncăm pește. Luăm și de mare.”

– „Ne-am luat pește, că țin post și normal că mi-am luat peste. Deci voi consuma, normal. Toate alimentele conțin ceva.”

– „Dacă deversează toate gunoaiele și toată mizeria. Din Germania până aici, vă dați seama că toate țările deversează în Dunăre, așa că… Și la noi, aici, se deversează.”