Categorii
Știri

Pedepse mari în trafic! Cum se schimbă Codul Rutier

În ultima perioadă, Codul Rutier a suferit o mulțime de modificări.

Autoritățile încearcă să țină lucrurile sub control, să evite accidentele grave și tot felul de urmări ale comportamentelor abuzive ale participanților la trafic.

Se pare că noi schimbări vor avea loc acum: sancțiunile vor fi înăsprite și amenzile vor crește considerabil.

Poliția cere sancțiuni dure

În ultima perioadă au avut loc tot mai multe accidente grave, situații extrem de dificile în trafic. Pentru că România se află și acum pe ultimul loc în topul european al siguranței rutiere, oamenii legii cer să înăsprească sancțiunile pentru vitezomani și să introducă noi amenzi pentru cei care conduc agresiv.

Vezi și: Noul Cod Rutier. Ce amenzi riști să iei dacă mergi cu permisul expirat

Poliția vrea să reducă evenimentele agresive din trafic, motiv pentru care a cerut implementarea unor noi reguli de circulație, precum și a unor sancțiuni mult mai dure.

De exemplu, pentru flash-uri, slalom printre mașini, șicane în trafic, șoferii ar urma să fie amendați chiar și cu 2.900 de lei. În ultima perioadă, tot mai multe astfel de incidente au avut loc și s-a ajuns la situații dificile.

“Cele mai grave consecințe ale evenimentelor rutiere sunt produse pe fondul unei viteze peste limita legală. În cele mai multe cazuri viteza îi ,,seduce” pe tinerii neexperimentați, care își supraevaluează aptitudinile de conducere, bazându-se în mod greșit pe puterea sporită și calitățile tehnice ale autovehiculelor moderne, considerând în mod greșit că sistemele moderne de siguranță le vor asigura protecția necesară”, se arată în nota de fundamentare.

Pedepse mai aspre în trafic

Acum, șoferii pot rămâne fără permis 90 de zile, dacă depășesc limita de viteză cu 50 de kilometri la oră. Pentru depășirea vitezei cu mai mult de 70 de kilometri se atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 120 de zile.

Mai mult, după ce România a ajuns pe primul loc în ceea ce privește accidentele rutiere și pe ultimul la siguranța în trafic, poliția cere ca neacordarea de prioritate să fie sancționată cu suspendarea permisului pentru 120 de zile. În prezent, dacă nu acorzi prioritate vei fi pieton doar pentru 30 de zile.

Ce este conducerea agresivă

Faptele care s-ar încadra la “conducere agresivă” sunt următoarele:

a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;

b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;

c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;

d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia; e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;

f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;

h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;

i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Statistici din ce în ce mai grave