În România, județul Vrancea este cunoscut drept cea mai seismică zonă din țară. Aici, aproape zilnic se produce câte un cutremur, iar locuitorii pare că s-au obișnuit deja cu această situație. Drept urmare, mulți s-ar aștepta ca tot aici să izbucnească un seism major, însă, lucrurile stau diferit.
A doua zonă seismică majoră din Româniai. Este traversată de o falie tectonică și riscă un seism de 9 grade
După Vrancea, mai există o a doua regiune din România cunoscută de către experți a doua zonă seismică majoră din țară. Este traversată de o falie tectonică periculoasă, din cauza căreia există riscul producerii unei mișcări telurice foarte mare, de 9 grade pe scara Richter.
Este vorba despre zona Făgăraș-Câmpulung, iar până acum, conform datelor istorice, cele mai puternice cutremure de care a fost lovită au avut între 5, 5 grade și 6, 5 grade pe scara Richter. În afară de seismul din 1977, de 7, 4 pe scara Richter, simțit la nivel național, în Câmpulung a mai fost unul major de peste 6 grade, pe 26 ianuarie 1916.
Foarte mulți români sunt îngrijorați cu privire la viitorul lor. Se așteaptă oricând și oriunde la un cutremur, mai ales de când a fost zguduit județul Gorj, la puțin timp după cel din Turcia și Siria. Arhitecții încearcă să tragă un semnal de alarmă autorităților
”Falia tectonică care face posibile cutremure de gradul 9 la Câmpulung. Vă amintiți că aveam stație seismică la demisolul liceului Dinicu Golescu? Desenată cu verde, vertical, în zona mediană a desenului, marchează locul de subducție a două plăci tectonice, în zona Matrițe.
Unitatea Teritorială de Referință – UTR13 extras din Planul de Urbanism General – PUG Câmpulung, în vigoare din 2003. Specialiștii din domeniul construcțiilor țin totdeauna seama de normativele și reglementările tehnice… de ce administrația nu le postează pe pagina publică a instituției?”, potrivit arhitectului Anca Mihaela Coșa, care a scris acestea într-o postare pe facebook, potrivit revistaagressive.ro