Categorii
Știri

Ora de vară 2022. În ce zi se dau ceasurile cu o oră înainte

În fiecare primăvară, ceasurile se dau înapoi cu o oră, un eveniment care are rolul de ne oferi cât mai multă lumină într-o zi, pe parcursul verii. Astfel, în dimineața zilei de 27 martie, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

27 martie 2022 – cea mai scurtă zi din an

Ziua de 27 martie 2022 va avea 23 de ore, fiind cea mai scurtă din an. Schimbarea orei este un eveniment care are loc în fiecare primăvară și în fiecare toamnă. Venirea acestui eveniment este legată de echinocțiul de primăvară care va avea loc, anul acesta, pe data de 20 martie, marcând sfârșitul iernii astronomice.

Echinocțiul de primăvară este strâns legat de domeniul agrar

Strămoșii noștri vedeau încheierea iernii ca pe o sărbătoare a fertilității pământului, momentul în care natura învia, iar terenurile puteau fi, din nou, cultivate. În această perioadă, începea noul an agrar.

Cu toate astea, dacii erau cei care asociau echinocțiul de primăvară cu ritualurile păgâne, în semn de mulțumire către divinități. Odată cu apariția creștinismului, aceste ritualuri au fost transformate, ajungând să aibă semnificații religioase creștine.

Unul dintre aceste obiceiuri este pornirea focurilor în seara Echinocțiului, ”să se ardă iarna”, primind denumirea religioasă de Focurile Sfinților.