Categorii
Știri

NATO înființează un Grup de Luptă Permanent în România

Țara noastră va avea un Grup de Luptă Permanent al NATO, precizează surse Digi24. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii miniştrilor apărării din ţările membre ale NATO.

Miercuri, secretarul general al NATO a precizat că țara noastră poate găzdui un grup de luptă la care să ia parte mai multe țări membre.

„România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata să ia parte”, a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă.

Totuși, „o decizie nu a fost luată încă”, a spus el.

Kremlinul, mesaj important către Occident: ”Să nu mai provoace isterie anti-rusă, care, de fapt, este deja și anti-ucraineană”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Rusia își dorește ca Occidentul să nu mai provoace isterie în legătură cu criza din Ucraina.

”Îndemnăm țările occidentale să nu mai provoace isterie anti-rusă, care, de fapt, este deja și anti-ucraineană, le îndemnăm să nu mai pompeze Kievul cu arme.

Aceste acțiuni afectează negativ atât soluționarea conflictului din Donbass, cât și situația generală a securității și stabilității în Europa”, a transmis Maria Zakharova, potrivi agenției ruse de presă, TASS.

Maria Zakharova a mai precizat că prin isteria creată, Occidentul nu face decât să pună o presiune psihologică și morală asupra ucrainenilor.

”Starea oamenilor, moralul lor este important, deoarece, din păcate, orice mișcare bruscă, inclusiv de-a lungul liniei de contact, orice împușcătură, orice provocare, poate duce în cele din urmă la unele consecințe fatale”, a mai subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

acum 2 ore
Șeful NATO: Alianța a prezis comasarea trupelor ruse

Jens Stoltenberg a declarat că NATO a fost „foarte transparentă” și spune că informațiile pe care le-a împărtășit pot fi confirmate din surse deschise – inclusiv sateliții comerciali.

„Cred că este foarte greu de contestat faptul că Rusia a strâns peste 100.000 de soldați și o mulțime de echipamente grele”, a spus el.

Stoltenberg adaugă că acest lucru a fost prezis de NATO în urmă cu câteva luni și s-a întâmplat în ciuda faptului că Rusia a negat că acesta a fost planul.

Secretarul general al NATO a repetat faptul că există un „optimism prudent” că Rusia este dispusă să se angajeze în eforturi diplomatice.

„Deși credem că acest lucru ar trebui să luăm în serios… ceea ce vedem pe teren nu este retragerea trupelor, forțelor sau echipamentelor”, a subliniat Stoltenberg.

Împreună cu un atac cibernetic asupra Ucrainei pe care unii îl leagă de Rusia, a mai spus el, „acestea sunt genul de acțiuni și măsuri la care ne așteptăm să vină înainte de o intervenție militară mai mare”.