Categorii
Știri

Mircea Radulian: Următorul cutremur în România se fi foarte curând

După cutremurul devastator din Turcia, s-a mișcat pământul și în Oltenia. Nu o singură dată, ci de mai multe ori. Acest lucru ne-a reamintit faptul că România este o țară activă din punct de vedere seismic și ne putem aștepta oricând la un cutremur major. Cât de puternic ar putea fi acesta? Iată magnitudinea pe care o estimează experții!

Următorul cutremur major din România ar putea fi mai puternic decât cel din Turcia
Următorul cutremur mare care se va produce în România ar putea fi mai puternic decât cel din Turcia, a anunţat Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului.

Astfel, în zona Vrancea, o regiunea din țara noastră cunoscută pentru caracterul său seismic, ar putea avea loc un seism de până la 8,1 grade pe scara Richter.

Prin urmare, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Centrul de Cercetare Evaluare a Riscului Seismic, a întocmit deja un proiect pentru a informa populația cu privire la riscurile seismice. Acesta se cheamă RO-RISK.

Conform documentului, din cauza adâncimii mari unde se ciocnesc rocile tecnoce ce provoacă un cutremur, undele seismice nu se propagă doar în zonele de impact (adică județele Vrancea sau Buzău).

Așadar, efectele unui astfel de fenomen de o mare magnitudine s-ar răspândi rapid în mai multe zone din țară. Acestea ar putea ajunge până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV, mai arată documentul IGSU.