Categorii
Știri

Ministerul Sanatatii a decis! Ce se va intampla in scolile din Romania

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut în cursul zilei de joi, 5 ianuarie 2023, o conferință de presă în contextul în care se așteaptă ca autoritățile să ia o decizie în privința gripei care face ravagii pe teritoriul României. Conform ministrului Alexandru Rafila, este foarte posibil ca bilanțul zilei de astăzi să indice a treia săptămână de creştere consecutivă a cazurilor de îmbolnăvire. Iată ce este de făcut dacă în România va fi declarată epidemie de gripă.

Trendul îmbolnăvirilor de gripă este unul ascendent

Conform ministrului Alexandru Rafila, trendul îmbolnăvirilor va fi unul descrescător începând cu finalul lunii ianuarie. Potrivit acestuia, în ultimele 3 săptămâni se înregistrează valori ce depășesc cu peste 20 % media multianuală a ultimelor 5 sezoane pre-pandemice.

„În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic. Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgențe”, a declarat Alexandru Rafila.

Este recomandată purtarea măștilor de protecție în spațiile închise. În unitățile școlare, care vor fi redeschise pe 9 ianuarie, se va face triajul. Copiii care prezintă simptompe vor fi izolați acasă, potrivit recomandărilor.

What it’s like to stay and work in an automated hotel
Recomandările ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

– Evitarea aglomerațiilor și eventual purtarea măștilor de protecție în spațiile aglomerate.

– Consultarea medicului de familie la apariția virozelor respiratorii.

– Consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale.

– Procesul educațional va reîncepe în 9 ianuarie. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri.

– Accentul trebuie pus pe prevenție.

– Realizarea triajului zilnic când elevii intră la școală sau grădiniță.

– Purtatea măștilor de protecție de cadrele didactice și, de ce nu, de elevi