Categorii
Știri

Medicul Octavian Jurma recomandă prelungirea vacanței de iarnă a elevilor din cauza variantei Omicron!

Medicul recomandă ca vacanța de iarnă să se prelungească cu câteva zile din cauza răspândirii variantei Omicron!

Varianta Omicron a virusului Sars-Cov-2 se răspândește din ce în ce mai rapid, motiv pentru care mai multe țări din Uniunea Europeană au luat decizia de a prelungi vacanța de iarnă a elevilor cu câteva zile.

Spre exemplu, în Danemarca, vacanţele şcolare urmau să se încheie pe data de 3 ianuarie, însă copiii vor sta acasă până pe 5 ianuarie.

 

„Ştim cât de importantă este prezenţa la şcoală pentru bunăstarea copiilor şi tinerilor. De aceea adăugăm câteva zile la ambele capete ale vacanţei de Crăciun, dar planul este să nu avem din nou o închidere lungă”, a declarat Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei.

Octavian Jurma recomandă prelungirea vacanței de iarnă a elevilor din cauza variantei Omicron!

Medicul Octavian Jurma a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care recomandă ca unitățile școlare să se deschidă cu doar câteva zile mai târziu, dat fiind faptul că varianta Omicron reprezintă un mare motiv de îngrijorare.

De asemenea, concluzia specialistului a venit și în urma deciziei autorităților de a relaxa restricțiile de Revelion și Crăciun.

„Școlile pot fi un catalizator pentru debutul valului 5, Omicron. Aş fi preferat o abordare de tipul celei din Portugalia, care a introdus acele 10 zile de lucrat de acasă, a închis școlile pentru săptămâna de după Revelion, tocmai pentru că epidemiologii știu că această perioadă nimeni nu o să respecte nici măcar mandate de stat acasă.

Toți ne vom întâlni cu prieteni, chiar dacă în format mai restrâns. Numărul de cazuri va crește, chiar dacă nu ar fi Omicron, ar fi o problemă. Cu Omicron, această problemă este de cinci ori mai mare decât a fost cu Delta”, a spus Octavian Jurma.

Sorin Cîmpeanu anunță că nu se va modifica structura anului școlar

Nu mai puțin de 130.000 de oameni au semnat o petiție prin care solicită prelungirea vacanței până pe data de 10 ianuarie. Ulterior, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut declarații în acest sens și a subliniat faptul că structura anului școlar nu se va modifica, dat fiind fapul că orele pierdute în toți acești ani umbriți de Covid-19 nu au putut fi recuperate nici până acum.

„Nu se modifică structura anului școlar. Pierderile mari din Educație trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță. Am luat act de unele solicitări de extindere a vacanței. Răspunsul asumat este următorul:

Avem un grafic de învățământ/structură a anului școlar aprobată prin OM 5549/5 nov. 2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.

Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Națională și BAC)
Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.

Avem recunoașterea faptului ca în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. scrie kfetele.ro