Categorii
Știri

Medicul Gabriel Diaconu, mesajul unui medic–tată a trei copii, legat de gripă și COVID:

„Sunt tată de trei copii. În ultimii doi ani, de când avem cazuri de COVID pe teritoriul României, am căutat pe cât posibil să îi ocrotim. N-am reușit. Rând pe rând fiecare a făcut boala.

Au avut toți simptome ușoare și moderate. Ceea ce ai putea numi „o răceală puternică”, a cărei durată a fost de aproximativ o săptămână. S-au recuperat, în cele din urmă.

Unul a rămas cu o tuse enervantă o perioadă, și o sensibilitate la aerul cald și uscat. Celălalt, cel mare, după un an de pandemie, școală online și haosul curiculei, caută să-și păstreze cât de cât echilibrul.

N-au putut suferi bețișoarele de testare PCR. Nu le-a plăcut foarte mult nici pe cele de testare rapidă antigen.

Ce vorbesc eu, de fapt niciunuia nu le-a plăcut perioada asta. Au pierdut un bunic, și o străbunică, răpuși de COVID.

Cei mici nu sunt încă la vârsta înțelegerii. Vine o zi, în schimb, când cineva le va zice și lor că sunt ”copiii pandemiei”, sau generația care și-a trăit copilăria prin haosul acesta controlat.

Deciziile noastre, ale tuturor, afectează viețile lor”, scris dr Gabriel Diaconu, pe pagina sa de Facebook.

Povara mentală a COVID la copii

Medicul psihiatru spune că în clinica unde lucrează a crescut dramatic numărul cazurilor pediatrice, pentru că povara mentală a COVID se răsfrânge și asupra copiilor, nu doar a adulților, mai ales când cineva drag și apropiat lor – un părinte sau un bunic – face boala.

„Numărul cazurilor pediatrice la noi, la clinica de psihiatrie, a crescut dramatic în ultimul an. Povara fricii, nu rareori a bolii COVID a unui părinte, a unui bunic, a lăsat urme și dâre pe conștiința lor. Pe cât de mult vorbesc, sau țipă, unii despre conspirații pandemice, pe atât de răi, cinici și indiferenți sunt la soarta copiilor români.

Dintre care mai multe mii au ajuns chiar în spital cu COVID.

Dintre care zeci au murit”, arată psihiatrul.

Dr Gabriel Diaconu subliniază că trăim acum un moment crucial și că trebuie luate urgent măsuri, pentru că sezonul gripal suprapus unui val al pandemiei COVID poate declanșa un dezastru.

„La momentul de față sunt două lucruri cruciale, pe măsură ce ne îndreptăm spre o nouă furtună infecțioasă:

  1. identificarea din timp a copiilor care iau virusul, pentru a putea fi puși la adăpost și tratați corect, DAR și

  2. vaccinarea lor, potrivit recomandărilor în vigoare, atât împotriva COVID dar și împotriva gripei.

Cele două boli au o anumită sinergie. Oamenii uită că, în iarna/ primăvara lui 2020 am avut mai multe cazuri de ”COVID pe gripă”. Cele două virusuri pot co-exista în organism.

Deja sunt mai multe cazuri cu manifestări gripale la persoane care au trecut prin COVID și care poate au rămas, sau nu, cu diverse sechele. Copiii este evident că sunt o populație vulnerabilă.

Astfel că, dragă mamă sau tată, lăsând la o parte orice altceva, e important să știi ce fel de răceală face copilul tău în perioada asta”, scrie medicul.