Categorii
Știri

Materie nouă, obligatorie în școli. Ce vor studia elevii din România

O nouă materie va fi studiată de elevii din România. Propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților și apoi în Plenul Senatului, în calitate de for decizional, cu 107 voturi pentru, o abținere, și 13 voturi împotrivă. Noua materie îi vizează pe elevii de la liceu și din învățământul profesional.

Materie nouă în liceele din România

Proiectul legislativ vizează studierea obligatorie a Istoriei Evreilor și a Holocaustului, materie ce va fi inclusă în planurile cadru ale învățământului liceal și profesional. Inițiatorul propunerii și implicit a proiectului este deputatul Silviu Vexler, care a motivat că educația este absolut necesară pentru construirea unei societăți democratice.

Prin acelaşi proiect, mai departe de componenta strict tehnică-educaţională, se onorează memoria celui care a fost Constantin Caragea, un diplomat român care în perioada Holocaustului (…) a reuşit să salveze peste 30.000 de evrei, fiind recunoscut ca atare, a menționat Silviu Vexler.

Marcel Bartic, profesor de istorie la Complexul Educațional Laude-Reut din București laudă această inițiativă și spune că este o măsură ce ar fi putut să fie introdusă mult mai devreme, în urmă cu 20-30 de ani.

La acest moment, studiul istoriei Holocaustului se face în școlile din România cu titlu opțional, pentru elevii din clasele a XI-a, profil uman, specializare Științe Sociale. La gimnaziu apare foarte puțin, la clasele a VII-a și a VIII-a, în timp ce la profilul real nu se studiază deloc.

Alte materii noi în programa școlară a elevilor

Începând din noul an școlar, elevii români vor studia Educația Juridică, Educație Antreprenorială și Educație Financiară. Sunt materii noi prin care se dorește formarea unor competențe necesare pentru elevi. Aceștia vor învăța reglementări care se aplică în viața de zi cu zi, își vor cultiva spiritul întreprinzător și vor afla cum se gestionează banii, care sunt riscurile și oportunitățile din punct de vedere financiar.

Noile discipline ar urma să fie studiate, în mod obligatoriu, de către elevii din clasele primare precum și de către cei din clasele gimnaziale.