Categorii
Știri

Legea care permite concedierea angajaților ce refuză vaccinarea

Parlamentul leton a aprobat joi, în procedură de urgenţă, un act normativ care permite concedierea angajaţilor, atât din sectorul public cât şi din cel privat, care nu se vaccinează anti-COVID-19.

Conform prevederilor adoptate, acei angajaţi care refuză vaccinarea şi nici nu-şi pot desfăşura activitatea în regim de telemuncă

(sau refuză telemunca) pot fi suspendaţi pentru o perioadă de maxim trei luni, fără plata salariului, iar dacă nu se vaccinează până la terminarea acestei perioade de suspendare pot fi concediaţi.

Dispoziţiile noii legi, care conform presei letone intră în vigoare imediat, nu se aplică persoanelor trecute prin boală.

Letonia este prima ţară din UE care a revenit toamna aceasta la lockdown din cauza creşterii puternice a numărului cazurilor de COVID-19, iar luni a declarat stare de urgenţă sanitară pentru trei luni.

Guvernul de la Riga a cerut ajutor medical extern, în timp ce paturi pentru pacienţii COVID-19

sunt instalate inclusiv pe culoarele sau prin garajele spitalelor copleşite de numărul mare de bolnavi.

Această ţară ce numără mai puţin de două milioane de locuitori a înregistrat joi 2.347 noi cazuri de COVID-19 şi 47 de decese ale unor persoane infectate.

Circa 61% din populaţia adultă letonă este vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, sub media de 75% a UE,

Letonia având astfel una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din blocul comunitar după cele din Bulgaria, România şi Croaţia. scrie stirileprotv