Categorii
Știri

Cutremur de 7,7 grade, vineri dimineața! A fost emisă alerta

Este alertă de tsunami în mai multe state după un cutremur puternic cu magnitudinea 7.7 produs în largul Noii Caledonii.

Un cutremur puternic produs vineri, în Noua Caledonie, de 7.7 magnitudine, a declanșat o alertă de tsunami pentru mai multe state din zona Pacificului. Inițial, intensitatea seismului a fost una de 7.8, revizuită ulterior.

Alertă de tsunami după un cutremur puternic de magnitudine 7.7 produs în zona Pacificului

Mișcarea telurică a fost raportată la ora locală 15.57 (ora 6.57 în România). Cutremurul a lovit zona Pacificului de Sud, conform Institutului Geologic al Statelor Unite (USGS). Epicentrul a fost semnalat la sud-est de Insulele Loyalty, în teritoriul francez Noua Caledonie, la o adâncime de 38 de km.

La scurt timp după seism au fost emise alerte de tsunami pentru națiunile din apropiere. Vorbim de Vanuatu, Fiji, Kiribati și zona de nord a Noii Zeelande. De asemenea, Agenția de Management a Urgențelor din Hawaii a anunțat, pe Twitter, că în prezent nu există nicio amenințare de tsunami pentru Hawaii.

Potrivit USGS, citat de CNN, valurile tsunami pot atinge până la 3 metri de-a lungul unor coaste din Vanuatu, în timp ce valuri între 0,3 și 1 metru ar putea fi așteptate în Fiji, Kiribati și Noua Zeelandă.

Agenția Națională de Management a Urgențelor din Noua Zeelendă (Nema) a emis un comunicat: ”Ne așteptăm ca zonele de coastă din Noua Zeelandă să aibă de a face cu o serie de curenți puternici și valuri neobișnuite la țărm. A fost raportat un cutremur cu magnitudinea 7,7 la sud-est de Insula Loyalty, la ora 15:57”.

Curenții pot răni oamenii. Există un pericol pentru înotători, surferi, oamenii care pescuiesc și pentru oricine se află în apropierea țărmului. Oamenii din apropierea mării din următoarele zone ar trebui să se deplaseze în afara apei, în afara plajelor și a zonelor de țărm și departe de porturi, râuri și estuare:

• Coasta de vest a Insulei de Nord de la Cap Reinga la Whanganui.

• Coasta de est a Insulei de Nord de la Cap Reinga la Golful Tolaga.

• Coasta de vest a Insulei de Sud de la Farewell Spit la Milford Sound.

Cutremur puternic produs în Noua Caledonie și în 2022

În urmă cu un an, pe 31 martie 2022, un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie, potrivit USGS.

Și la acea dată, serviciul american de meteorologie a emis o avertizare de tsunami. Se anunța atunci că ”valuri tsunami periculoase” se pot produce ”pe coastele aflate la 300 km de epicentrul cutremurului”, îndeosebi de-a lungul coastelor din Vanuatu.