Categorii
Știri

Cum va fi vremea de sărbători

Ea a avertizat că nu va fi o iarnă ușoară pentru România, chiar dacă valorile termice indică o iarnă blândă. Florinela Georgescu spune că, de la mijlocul lunii ianuarie, se vor manifesta fenomene de îngheț și ger dificil de prezis.

O vreme normală nu este neapărat și o iarnă ușoară

Temperaturile iernii care vine se vor încadra, pe ansamblu, în limitele normale. Dar valorile normale pentru sezonul rece implică existența unor intervale de timp cu manifestări de vreme nefavorabilă, a precizat, miercuri, Florinela Georgescu, directorul Școlii Naționale de Meteorologie.

„Este bine să ne așteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluție normală presupune probabilitatea de apariție a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ținem cont şi de aceste posibile evoluții mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă ușoară”, a declarat Florinela Georgescu la o discuție cu privire la provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic românesc.

Florinela Georgescu: „Nu e exclus ca această «blândețe» să fie întreruptă de fenomene severe”

Ea a subliniat că suntem în perioada în care se manifestă o evoluție a iernii care, pe de-o parte, este ceva mai blândă, având temperaturi mai crescute decât cele caracteristice, dar, totodată, apare și o tendință ca manifestarea fenomenelor de iarnă să se amâne, urmând a se produce cu precădere după mijlocul lunii ianuarie.

„Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunțăm asupra perioadei de apariție a fenomenelor severe. În situația cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această “blândețe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiți de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al țării noastre”, menționează Florinela Georgescu.