Categorii
Știri

Cum poţi fi amendat chiar dacă ai anvelopele de iarnă montate pe maşină. Detaliul de care trebuie să ţină cont şoferii, de fapt

Informație importantă pentru toți șoferii din România. Chiar dacă aveți anvelopele de iarnă montate, încă puteți fi sancționați. De ce și ce prevede lege, aflați în rândurile următoare.

Șoferii pot primi amendă chiar dacă au anvelope de iarnă
În spațiul public au apărut diferite informații conform cărora șoferii riscă amenzi usturătoare, chiar dacă au montate anvelopele de iarnă. Indiferent dacă au mașina echipată, pot fi sancționați dacă nu țin cont de un aspect foarte important.

Registrul Auto Român a clarificat situația și a explicat, cu o postare pe rețelele de socializare, cum pot fi amendați șoferii chiar dacă au anvelopele de iarnă montate pe mașină. Conform acestora, în cazul în care anvelopele sunt mult prea uzate, șoferii pot fi sancționați cu o amendă destul de mare.

„Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii. Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toatre anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, anunță RAR într-o postare pe Facebook.

Ce prevede legea și ce amendă riscă șoferii
Este important ca șoferii să respecte legea. În acest caz, este indicat să aveți anvelopele corespunzătoare atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. În caz contrat, dacă anvelopele nu sunt adecvate, riscați o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

”Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, au concluzionat reprezentanții RAR.