Categorii
Știri

Cum i-au păcălit austriecii de la Raiffeisen Bank pe clienții din România, ani la rând. Dezvăluiri

ANPC a anunţat că Raiffeisen Bank a început să le dea românilor banii înapoi. Din cauza practicilor comerciale incorecte, banca austriacă are de plătit sume considerabile

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat, vineri, că Raiffeisen Bank a început returnarea sumelor pentru clienţii păgubiţi, iar până în prezent a fost restituită suma de 13,4 milioane de euro dintr-un total de aproape 22 de milioane de euro.

Neregulile găsite la Raiffeisen datează de aproximativ 15 ani

ANPC a acuzat Raiffeisen Bank de practici comerciale incorecte, menite să afecteze interesele financiare ale consumatorilor, fapte petrecute în perioada 2006-2009.

În urma deciziei definitive pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Raiffaisen Bank a anunţat că a început returnarea sumelor, către consumatorii vizaţi.

Conform ANPC, Raiffeisen Bank a restituit până acum sume pentru 5.530 de clienţi, cu conturi active în moneda creditului şi conturi în lei, pentru plata dobânzii legale calculate, începand cu 21 noiembrie 2021, aproximativ 13.400.000 euro (respectiv 10.930.000 euro reprezentand sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 2.470.000 euro reprezentând dobânda legală).

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor mai precizează că pentru aproximativ 3.050 de clienţi, care au sume de primit, în urma calculelor efectuate, dar care nu deţin conturi active în moneda creditului sau în lei, la Raiffeisen Bank SA, în acest moment, şi care au de primit aproximativ 7.200.000 euro (respectiv 6.260.000 euro, reprezentând sume provenind din calculele efectuate pentru implementarea ordinului şi aproximativ 940.000 euro reprezentând dobanda legală), rambursările încă nu au fost realizate.

Aceştia sunt aşteptaţi, la oricare dintre sediile Raiffeisen Bank, pentru a indica, în scris, contul – deschis la oricare altă bancă -, în care le pot fi restituite sumele, conform Ordinului, precum şi dobânda legală. În total, Raiffeisen Bank le va restitui consumatorilor o sumă totată de aproximativ 21,7 milioane de euro.

Reacția băncilor austriece la apelul lui Rareș Bogdan de boicotare a afacerilor din…

Reacţia lui Horia Constantinescu

Într-un comunicat remis vineri, preşedintele ANPC, a făcut referire şi la presupusele presiuni pe care autorităţile române le-ar face asupra companiilor austriece din ţara noastră, sublininind că lucrurile stau de fapt exact invers, iar consumatorul român este cel care are de suferit de pe urma unor astfel de practici, precum cea de care s-a făcut vinovată Raiffeisen.

“Nu ştiu în ce perioadă şi dacă autorităţile române se vor putea face vreodată vinovate de vreun abuz la adresa companiilor austriece. Permanent, când unui operator economic nu îi convin vizitele reprezentanţilor statului roman, acuză abuzuri, fără a le putea susţine în niciun fel.