Categorii
Știri

Certificatul verde

Analiștii politici sunt de părere că ministrul Sănătății a cedat presiunilor din partid, și subliniază că AUR ar putea fi principalul câștigător politic.

Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, una din principalele măsuri cerute de medicii epidemiologi și singura care s-a dovedit capabilă să impulsioneze cu adevărat rata de vaccinare în România, pare complet abandonată de către actuala coaliție.

Asta după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 9 ianuarie, că o astfel de măsură ar deveni aplicabilă la finalul valului 5.

Analiștii politici sunt de părere că partidele politice par a ceda în fața opiniei publice pe acest subiect, și atrag atenția că principalul câștigător politic ar putea fi chiar AUR, cei care au luptat pe față împotriva acestei măsuri.

Medic: „certificatul verde este o necesitate”

Sorin Paveliu, medic primar de medicină internă și specialist în politici publice de sănătate, este de părere că introducerea certificatului verde rămâne o necesitate și subliniază că este clar că politicienii nu vor să-și asume răspunderea pentru această măsură. În opinia sa, introducerea obligativității rămâne importantă atât ca măsură pentru valurile viitoare ale pandemiei dar și pentru ca legea să treacă prin procesul de revizuire al Curții Constituționale.

„Certificatul verde este o necesitate. E clar însă că politicienii nu doresc acest instrument de luptă anti-covid. Nu doresc să-și asume răspunderea indiferent de numărul de vieți pierdute. Chiar și dacă nu va fi aprobat în timp util pentru vârful acestui val, și timp pentru asta au avut, rămâne la fel de important ca această lege să treacă prin furcile caudine ale Curții Constituționale (CCR), pentru a ști în valul următor care sunt restricțiile pe care le putem impune și care nu. Probabil că nu vor să afle ce va spune CCR, pentru că atunci nu vor mai avea alte scuze”, a declarat Sorin Paveliu pentru FANATIK.

Curajul domnului Rafila a fost de scurtă durată”

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că declarațiile ministrului Rafila arată că acesta a cedat în fapt presiunii din partid în contextul în care PSD-ul a avut încă de la începutul pandemiei o poziție ambivalentă în fața restricțiilor anti-covid.

„PSD a abandonat în mod cert ideea introducerii certificatului verde anti-covid. Nu total, reglementările care există acum vor rămâne în vigoare, însă obligativitatea acestui certificat la locul de muncă a fost clar abandonată. Curajul domnului Rafila s-a dovedit a fi de scurtă durată.

Este clar că presiunile din partid au fost mari. Au existat voci vehemente în partid împotriva acestei măsuri. E o problemă dacă guvernul nu-și asumă răspunderea pentru introducerea obligativității certificatului de vaccinare. Bine, actuala coaliție are o majoritate clară în parlament, dar faptul că nu-și permit să-l trimită la astfel arată că nu pot asigura majoritatea necesară votării lui.

În mod cert partidele și-au făcut propriile evaluări și au văzut și ei că în România există o opoziție extremă față de această măsură. Acest fenomen în țara noastră este invers față de restul Europei. În Franța au fost 100.000 de oameni la un protest față de introducerea acestei măsuri. Poate părea un număr impresionant, dar reprezintă doar 40% din numărul protestatarilor de acum câteva luni. Ceea ce ne arată că, în general, la nivelul opiniei publice restricțiile au câștigat”, a declarat politologul pentru FANATIK.

n opinia acestuia, acum că social-democrații au ajuns la guvernare, unde trebuie să ia măsuri nepopulare în contextul pandemiei, politica acestora stă în speranța ca valul 5 să nu se dovedească atât de sever ca număr de decese.

„În România am pierdut bătălia pentru măsurile anti-covid, în principal, din cauza ambiguității PSD-ului care s-a jucat cu aceste restricții. Acum a ajuns la guvernare. Nu-și poate schimba așa repede poziția. Speră ca acest val să nu fie unul cu un număr mare de decese și de îmbolnăviri care să copleșească din nou secțiile ATI. Dar evident, cu un procent de persoane vaccinate atât de redus, această speranță este una destul de riscantă”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.