Categorii
Știri

Ce pensie va încasa o persoană după care a muncit între 10 și 15 ani. Noua lege a pensiilor explicată pe înțelesul tuturor

Românii care au muncit și au cotizat la stat între 10 și 15 ani vor beneficia de o indemnizație lunară în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare. Cu alte cuvinte această categorie de populație vor primi pensia minimă, raportată la salariul minim brut pe economie.

Practic pensia minimă va fi determinată de stagiul de cotizare realizat într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată. În plus se va adăuga câte un 1% din salariul minim brut pe țară, pentru fiecare an de stagiu de cotizare cuprins între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Românii care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani vor primi 45% din salariul minim brut pe ţară, la care se va adăuga 1% pentru fiecare an lucrat în plus.

Autoritățile franceze interzic intrarea „convoaielor libertății” în Paris
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.
Pensia de urmaș va fi menținută în continuare, însă soțul pensionar supraviețuitor va mai beneficia de 25% din pensia soțului decedat, la care se adaugă pensia proprie a pensionarului care a rămas în viață.

„Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, mai prevede legea, potrivit Antena 3.