Categorii
Știri

Ce carne și grăsime se pune la cârnații de casă. Multe gospodine greșesc

Pe lângă brad, decorațiuni și cadouri, vedete ale sărbătorilor de iarnă la români sunt și preparatele tradiționale. Piftie, salată de boeuf, friptură, sarmale, caltaboș, cârnați, toate acestea le putem găsi pe mesele de sărbătoare întinse de gospodinele noastre. Printre cele mai apreciate și gustoase preparate tradiționale se numără și cârnații de casă. Pentru a ieși foarte gustoși, trebuie să știm însă ce carne se pune la cârnații de casă pentru a ieși perfecți.

Secrete și sfaturi pentru cei mai buni cârnați de casă
Indiferent că îi prăjim, afumăm sau îi punem pe grătar, cârnații de casă sunt se numără printre cele mai delicioase preparate tradiționale. Deși îi putem găsi și în magazinele de specialitate, aceștia nu se compară cu cei preparați chiar de noi în confortul casei noastre.

Când vine vorba de cârnați de casă, poți fi creativ în ceea ce privește mirodeniile, însă neapărat trebuie să adaugi destul usturoi. Dar ce carne se pune la cârnații de casă? Ei bine, cârnații se pot prepara din carne de vită, de oaie, de porc sau dintr-un amestec din aceste tipuri de carne.Dacă vorbim despre carnea de vită, ținând cont că nu prea are grăsime, este necesar să adăugăm în compoziție și slănină de porc. Aportul ar trebuie să fie cam 70% carne macră – 30% grăsime. De exemplu, dacă avem 700 g de pulpă de vită, ar fi indicat să adăugăm circa 300g de slănină. De fapt, această regulă este valabilă și pentru pulpa de porc care, de obicei, nu prea are grăsime.

Ce carne se pune la cârnații de casă
Acum că am stabilit toate aceste lucruri, haideți să aflăm și cum se prepară cârnații de casă. După cum vă spuneam, la cârnați se poate folosi atât carnea de porc, cât și cea de vită sau de oaie. Însă, având în vedere că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă, astăzi vă vom prezenta o rețetă de cârnați de casă din carne de porc.

Așadar, pentru niște cârnați delicioși și apetisanți vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

1 kg carne macră de porc (pulpă)
1 kg burtă de porc
5-6 m intestine de porc curățate și spălate
10 – 15 căței de usturoi
35 g sare
piper și cimbru uscat (după gust)
1 lingură boia de ardei.
Mod de preparare
Înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că veți avea nevoie de o mașină de tocat carne și un accesoriu special pentru umplut cârnați. Dacă le aveți, atunci hai să ne apucăm de treabă.

Mai întâi ne vom ocupa de carne. După ce am spălat carnea, o vom tăia în bucăți potrivite, cât să încapă în gâtul mașinii de tocat. Pentru o structură mai deosebită a cărnii este recomandat să folosim o sită cu găuri mari. Așadar, tocăm carnea de porc și o întindem uniform pe o tavă.

Usturoiul zdrobit și restul de condimente le amestecăm într-un bol. Acum, presărăm condimentele deasupra cărnii tocate și ne apucăm de frământat. Când amestecul este omogen, lăsăm carnea să se odihnească și pregătim mașina de tocat.

Cum se umplu cârnații
Instalăm accesoriul pentru umplut cârnați, iar apoi verificăm mațele de porc. Acestea trebuie să fie hidratate bine și să nu prezinte găuri. În caz că sunt sparte, atunci le vom tăia chiar din acel loc.

După ce am făcut și aceste lucruri, tragem mațele până la capăt pe accesoriul de cârnați, lăsând o porțiune de 4-5 centimetri. Înnodăm acest capăt și ne apucăm de umplut cârnații de casă. Când ajungem la dimensiunea dorită, presăm puțin mațul și răsucim. Continuăm în acest fel până când terminăm toată umplutura.

Cârnații trebuie puși la zvântat, așa că trebuie să căutăm niște bețe lungi și trainice pe care îi vom atârna. De menționat este faptul că, încăperea în care punem cârnații la uscat trebuie să fie răcoroasă și foarte bine aerisită. Aici, mezelurile tradiționale trebuie să stea cel puțin 24 de ore.