Categorii
Știri

Ce boală ai dacă îți ies fire de păr în barbă sau ai mustață

Hirsutismul, care provoacă creșterea excesivă a părului la femeile născute, este de obicei cauzat de o creștere a hormonilor numiți androgeni. Este destul de comună și afectează între 5 și 10% dintre femei.

Principala diferență dintre părul mai tipic de pe corpul și fața unei femei (deseori denumit „puf de piersici”) și părul cauzat de hirsutism este textura. Când este cauzat de hirsutism, părul de pe fața, brațele, stomacul, spatele sau pieptul unei femei este de obicei aspru și întunecat.

Hirsutismul este o afecțiune comună, care afectează între 5 și 10 la sută dintre femei. Tinde să apară în familii, așa că este mai probabil să aveți această creștere a părului dacă mama, sora sau o altă rudă de sex feminin o are și ele. Femeile din zona mediteraneană, din Asia de Sud și din Orientul Mijlociu au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune.

Prezența părului în exces poate duce la sentimente de conștiință de sine, dar condiția în sine nu este neapărat periculoasă. Cu toate acestea, dezechilibrul hormonal care poate duce la acesta poate complica sănătatea unei persoane.

Hirsutism vs. Hipertricoză
Hirsutismul nu este același lucru cu hipertricoza, care se referă la excesul de păr în zonele care nu sunt dependente de androgeni.

Hipertricoza poate crește părul oriunde pe corp, în timp ce hirsutismul provoacă de obicei exces de păr în zonele observate de obicei la bărbați, cum ar fi fața și partea inferioară a stomacului.

Ce cauzează hirsutismul?
Femeile pot dezvolta păr excesiv pe corp sau pe față din cauza nivelurilor mai mari decât cele normale de hormoni androgeni. Acești hormoni includ testosteronul și androstendiona.

Toți indivizii produc androgeni, dar aceste niveluri rămân de obicei scăzute. Cu toate acestea, dacă pielea unei femei devine brusc sensibilă la androgeni sau corpul ei începe să producă acești hormoni în exces, ea poate dezvolta hirsutism.

Există câteva condiții care pot cauza acest dezechilibru hormona