Categorii
Știri

Cauza morții artistului Petrică Mâțu Stoian. S-a stins fulgerător

Este o zi tristă pentru lumea artiștilor din România, în special a interpreților de muzică populară. A murit Petrică Mâțu Stoian. Era internat la Terapie Intensivă, după ce i s-a făcut rău și a sunat la 112.

Din primele informații, artistul a observat urme de sânge în momentul în care tușea. Inițial medicii i-au pus o mască de oxigen, dar nu a suportat-o, astfel încât l-au intubat.

A murit Petrică Mâțu Stoian

Moartea lui Petrică Mâțu Stoian a fost fulgerătoare. Toată lumea care l-a cunoscut este șocată de această veste cumplită. Artistul a chemat ambulanță după ce a început să tușească cu sânge. A fost preluat de un echipaj și transportat la Spitalul Județean Reșița.

Deși s-a încercat transferul la Spitalul din Craiova, artistul a rămas internat la Reșița pentru că dincolo nu erau locuri. Iată ce declara directorul medical al SJU Reșița în urmă cu doar câteva ore:

Starea de sănătate nu este foarte bună. S-a făcut solicitare la ambulantă pentru tuse cu sânge. Domnul are o fibrilație axială cronică cu un ritm rapid și este pe anticoagulant. Din nu știu ce motive dozajul cu anticoagulante nu s-a făcut cum trebuie și este supradozat, a declarat Cosmin Librimir, director medical SJU Reșița, pentru Antena 3.

Din păcate, evoluția stării de sănătate a marelui artist a fost una nefavorabilă, iar corpul său a cedat. Petrică Mâțu Stoian s-a stins din viață la 61 de ani. Este o mare pierdere pentru muzica populară românească.

Cine a fost Petrică Mâțu Stoian

Am mai pierdut un nume mare de artist român. Petrică Mâțu Stoian s-a născut pe data de 18 septembrie 1960, în Izverna – Plaiul Cloșanilor, din județul Mehedinți. Și-a făcut debutul la emisiunea Tezaur Folcloric, iar ulterior a participat la numeroase festivaluri de folclor unde s-a făcut remarcat.

În perioada 1995-2021, artistul a fost angajat al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” din Târgu-Jiu. Cele peste 10 albume ale lui Petrica Mitu Stoian, conțin cântece de veselie și tradiții de nuntă (Însoară-l nu-l mai lăsa), ritualuri de înmormântare (Hora de pomană) și doine.

Într-un interviu recent, artistul spunea că se pensionează ca să lase locul noii generații. Considera că și-a făcut treaba pe scenă și e rândul celor tineri să se remarce. Din nefericire, nu a mai avut timp să se bucure de pensie. Petrică Mâțu Stoian 1960 – 2021. Dumnezeu să-l odihnească!