Categorii
Știri

Când vom renunța la certificatul verde în România

Măsura introducerii certificatului verde obligatoriu la muncă ar trebui luată până la sfârșitul acestui an, conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis că a vorbit cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful DSU, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, despre hotărârea momentului în care va fi posibilă renunțarea la certificatul verde.

„Renunțarea la certificatul COVID-19 se va face după trei săptămâni de scădere consecutivă și atingerea unei incidențe care să nu pună în pericol sănătatea publică. Indicatorii vor fi stabiliți de către specialiștii din cadrul INSP”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Când vom renunța la certificatul verde? Incidența cazurilor de COVID-19 trebuie să scadă sub 1 la mia de locuitori

„Nu este vorba numai de scăderea numărului de cazuri, timp de 3 săptămâni, să spunem, un exemplu, nu trebuie să-l luaţi ca atare, ci şi de atingerea unei incidenţe cumulate foarte mici care nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea publică.Vă dau o cifră, tot aşa, ca şi exemplu, (…)

să zicem o incidenţă sub 0,5 ar putea să fie convenabilă. Problema mare în România a fost legată de sentimentul de obligativitate, de coerciţie, care a fost cuplat cu acest instrument, care, vedeţi, nu se mai numeşte certificat verde, pentru că UE l-a desemnat să fie doar pentru libera circulaţie