Categorii
Știri

Când ajunge furtuna arctică în România. Abia atunci vine iarna şi la noi în ţară: se anunţă ninsori, viscol şi frig

Cu temperaturi de 11 grade Celsius la final de decembrie, pare greu de crezut că gerul și-ar putea arăta colții prea curând. Meteorologii anunță când va ajunge furtuna arctică în România. Abia atunci se va instala iarna la noi în țară, cu ninsori, viscol și frig.

Ce se întâmplă cu vremea în următoarele zile
A doua jumătate a lunii decembrie a adus în aproape toate regiunile din România temperaturi neobișnuit de mari, cu mult peste mediile considerate normale pentru această perioadă a anului. În timp ce locuitorii din America de Nord se confruntă cu cele mai mici temperaturi din ultimele decenii, bucureștenii au avut parte de cea mai călduroasă zi de 25 decembrie din istoria măsurătorilor meteorologice.

Și, din câte anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie, vom avea parte de vreme bună, aproape de primăvară, și în primele zile ale anului 2023.

„În ultimele zile ale acestui an, dar și în debutul anului 2023, vremea va fi deosebit de caldă. Valorile maxime, în următoarele zile, se vor situa între 6…14 grade.

Chiar și în noaptea de Revelion vom avea temperaturi minime pozitive, cu cele mai ridicate valori în partea de vest a țării, până la 6-7 grade. În restul regiunilor, valori între 0-5 grade. Inclusiv în Capitală valorile vor fi pozitive, între 2-4 grade.

Am avut cea mai călduroasă zi de 25 decembrie, cel puțin pentru Capitală, din istoria măsurătorilor meteorologice”, a anunțat Elena Mateescu.

Când se anunță ninsori și viscol
Potrivit meteorologului, lucrurile se vor schimba, însă, de la mijlocul lunii ianuarie, când furtuna arctică va ajunge și la noi în țară. Astfel, începând cu data de 10 ianuarie, valorile din termometre vor fi din ce în ce mai mici, iar de pe 16 ianuarie ne-am putea confrunta cu episoade de ninsoare și viscol.

„Începând din a doua parte a iernii, cam de pe 16 ianuarie, am putea avea și intervale în care să apară fenomenele specifice iernii: strat de zăpadă și în zone mai joase de relief și viscol”, a explicat Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, sunt șanse minime ca furtuna arctică din America de Nord să afecteze Europa. În această perioadă, continentul traversează o perioadă cu vreme mai caldă decât cea obișnuită pentru lunile de iarnă.

„Masa de aer polar în zona respectivă asociată cu gradul de umezeală au determinat geneza şi modul de manifestare a ciclonului care afectează acum această parte a globului.

Europa traversează, însă, o perioadă cu o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pentru că masa de aer de origine tropicală rămâne pe un blocaj anticiclonic de interes la latitudini mai coborâte şi cu siguranţă afectează inclusiv partea de sud-est, zona în care ne aflăm şi noi”, a precizat meteorologul Elena Mateescu la România TV.