Calendar ortodox 6 noiembrie 2022. Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și preamăriți sfinți ai creștinilor ortodoxi. Sărbătoarea este una dintre cele mai așteptate de cei mici, dar și de către cei mari, grație însemnătății sale, dar și a tradițiilor și obiceiurile care se ivesc cu această ocazie.
Calendar ortodox 6 noiembrie 2022
În data de 6 noiembrie se sărbătorește întotdeauna Sfântul Nicolae. Acesta a fost un mare sfânt făcător de minuni și adevărat ocrotitor al copiilor și al celor acuzați pe nedrept. Ziua care îl cinstește aduce mare bucurie la cei mici, dar și celora care își serbează ziua de nume.
În România, peste 800.000 de persoane își serbează numele. Iată cui trebuie să-i spui „La mulți ani” astăzi: ”Culae; Lae; Laie; Nae; Necula; Neculai; Nic; Nicholas; Nicholaus; Nick; Nicoara/Nicoară; Nicola; Nicolaie; Nicolaita/Nicolaiţă/Nicolăiţă; Nicolas; Nicolaus; Nicu; Nicula; Niculae; Niculai; Niculaie; Niculaita/Niculaiţă/Niculăiţă; Nicusor/Nicuşor; Nik; Nike; Niklas; Nikola; Nikos; Năiţă, dar și Necolina; Necolita/Necoliţa; Neculina; Neculita/Neculiţa; Nica; Nichi; Nicola; Nicolaita/Nicolaiţa/Nicolăiţa; Nicole; Nicoletta; Nicolina; Nicolita/Nicoliţa; Nicoll; Niculaita/Niculaiţa/Niculăiţa; Niculeana; Niculia; Niculina; Niculita/Niculiţa; Nicuta/Nicuţa; Nika; Niki; Nikki; Nikky; Niko; Nikola; Nikole; Nikolet; Nikoleta; Nikolett; Nikoletta; Nikolette; Nikoll; Nikolle; Niky.
Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae
Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae este cel de-al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, iar acesta stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.
Se știe despre el că e milostiv față de săraci, văduve, veghează asupra orfanilor și le dăruiește bani tuturor oropsiților. De asemenea, este darnic, făcându-le mereu cadouri copiilor odată cu venirea iernii.
De aceea, la sate, există obiceiul ca de Sfântul Nicolae, feciorii să se adune în cete și să-și aleaga gazda unde vor repeta colindele de Crăciun.
Tradițiile românești, vechi de secole, fac referire și la ritualurile magice, farmece și prognosticuri meteorologice. Astfel, în această zi se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, se vor așeza lângă icoana Sfântului Nicolae, și se vor lăsa acolo până la Anul Nou. Care pom înflorește până atunci, acela va avea o recoltă generoasă în anul ce vine.
Se spune că, pentru a avea noroc tot anul, trebuie să sfințești câteva monede, iar mai apoi să le păstrezi în portofel. În plus, lângă aceste monede depozitate în portofel, ar trebui să ai alături și o cruciuliță și o crenguță de măr.