Categorii
Știri

Calendar ortodox 24 noiembrie 2021

Calendarul ortodox 24 noiembrie 2021. Astăzi este zi de post, în care Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei, care a fost contemporan cu Sfinții Apostoli. Tot astăzi sunt sărbătoriți și alți sfinți care și-au trăit viața în curăție, dedicând-o credinței în Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 24 noiembrie

În fiecare an, la data de 24 noiembrie este sărbătorit Sfântul Mucenic Clement despre care tradiția spune că și-a pierdut mama și cei doi frați într-un naufragiu. Pe când avea 24 de ani, Sfântul Clement pleacă în căutarea familiei sale pe care reușește să o găsească.

A fost hirotonit episcop în Roma și a convertit la creștinism foarte mulți necredincioși. Toți credincioșii ortodocși ar trebui să știe că acest mare sfânt a refuzat să slujească zeilor, motiv pentru care a fost supus la nenumărate chinuri și aruncat în mare cu o ancoră de fier.

Acolo s-a înfăptuit o minune care se repetă în fiecare an, în ziua în care Sfântul Mucenic Clement este sărbătorit. Pe 24 noiembrie, apa se depărtează de mal până la locul în care el și-a dat duhul, oferindu-le astfel credincioșilor posibilitatea de a ajunge la el pe uscat.

Alți Sfinți pomeniți în Calendarul ortodox din 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Petru, episcopul Alexandriei, Sfântul Cuvios Malh, Sfântul Cuvios Carion, Sfântul Ermoghen, episcopul din Acraganta, Sfinții Filumen și Hristofor, Sfântul Evghenie;
Sfântul Procopie și Sfântul Mucenic Alexandru din Corint.

În aceeași zi este cinstit și Sfântul Cuvios Grigorie care a pustnicit la Piatra de Aur, precum și Sfântul Mucenic Teodor din Antiohia, Sfântul Cuvios Marcu Trigleanul și Sfântul Cuvios Mucenic Hrisogon.

Cum ne îngrijim de suflet în Postul Nașterii Domnului

În timpul postului, nu doar trupul trebuie curățat, ci și sufletul, sau mai bine spus, mai ales sufletul care de multe ori este mai murdar decât trupul. Așa cum evităm și ne abținem de la mâncărurile de dulce, la fel trebuie să evităm ceea ce ne urâțește sufletul: gânduri negre, fapte urâte, răutate, lăcomie, invidie și toate cele care ne îndepărtează de Dumnezeu.

Desigur, acesta este un îndemn pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl respecte în fiecare zi din anul bisericesc. Postul, însă, este perioada în care tot mai mulți oameni simt nevoia să fie altfel, să gândească altfel și să facă – atât cât știu și pot – bine în jurul lor. De aici poate începe o schimbare în adevăratul sens al cuvântului.