Categorii
Știri

Calendar ortodox 21 noiembrie 2021. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sărbătoarea Luminii – Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Calendar ortodox 21 noiembrie 2021.

Este o zi foarte importantă pentru credincioșii ortodocși care sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, o sărbătoare cunoscută și sub numele de Ovidenia sau Vovidenia, a doua din luna noiembrie, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie.

Semnificația sărbătorii Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Această mare sărbătoare pentru credincioșii ortodocși comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana.

Tradiția spune că Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intra o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani.

În tradiția populară această sărbătoare este cunoscută și sub numele de Ovidenia, Vovidenia sau Sărbătoarea luminii.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare cu dată fixă, marcată în fiecare an de Biserica Ortodoxă, pe 21 noiembrie, după sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil și înainte de Sfântul Andrei, care încheie luna noiembrie.

Tropar la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Glasul 4

Astăzi înainte însemnarea bunăvoinţei lui Dumnezeu şi propovăduirea mântuirii oamenilor, în Templul lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată şi pe Hristos tuturor mai înainte Îl vesteşte. Acesteia şi noi cu mare glas să-i strigăm: Bucură-te, Împlinirea rânduielii Ziditorului.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Ovidenie

Din cele mai vechi timpuri există o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Ovidenie. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Nașterii Domnului. Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește, astfel încât cei care țin post au voie să mănânce astăzi pește și mâncăruri din pește.

Se spune că cei care nu postesc nu ar trebui să consume pește în zilele în care se face dezlegare, pentru că aceste dezlegări sunt tocmai pentru credincioșii care respectă tradiția postului. Ceilalți oricum consumă tot felul de alimente de frupt, printre care și pește, și în restul zilelor cu dezlegări.

În ziua în care se sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică se fac cele mai puternice rugăciuni din partea celor care vor să aibă copii.

În unele zone rurale și astăzi se mai respectă obiceiul ca în această zi, fetele care vor să-și afle ursitul, să meargă la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână.

Conform tradiției, pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei, băiatului care îi va deveni soț.

Tot în această zi, enoriașii merg la biserică cu pomană pentru sufletele celor adormiți care, după ce este sfințită le este împărțită oamenilor nevoiași.