Categorii
Știri

Calendar ortodox 19 noiembrie 2021. Ce trebuie să faci într-o zi de post

Luna noiembrie este una dintre cele mai importante din an, având în vedere că acum începe și postul Crăciunului și tot acum sunt sărbătoriți o mulțime de sfinți mari. La 19 noiembrie este sărbătorit un mare sfânt, în ziua de vineri, în care credincioșii trebuie să țină post.

Sfântul zilei de 19 noiembrie

În calendarul creștin ortodox al zilei de 19 noiembrie sunt pomeniți o serie de sfinți, și anume, Sfântul Prooroc Avdie (Abdia), Sfântul Mucenic Varlaam, Sfântul Mucenic Azi, făcătorul de minuni.

La data de 19 noiembrie amintim că sfântul Proroc Avdie a fost unul dintre cei mai importanți sfinți, care a trăit cu opt sute de ani înainte de naşterea lui Hristos. Numele Avdie se tâlcuieşte „robul Domnului”. Avdie era ostaș și a fost trimis la Ilie Proorocul cu câte cinci soldaţi, dintre care peste doi, căzând foc din cer, i-a ars.

Sfântul Avdie a fost al treilea , dar a fost miluit pentru că s-a apropiat cu smerenie de Sfântul Proroc Ilie şi s-a închinat în genunchi înaintea lui şi l-a rugat, zicând “Omule al lui Dumnezeu, cruţa sufletul meu şi sufletele robilor tăi”. De atunci a decis să ia calea credinței și s-a apropiat considerabil de marele sfânt.

Ce facem într-o zi de post

Din punct de vedere religios, data de 15 noiembrie înseamnă începutul Postului Crăciunului, care mai este cunoscut drept Postul pentru Sărbătoarea Naşterii Domnului. Din această zi, până pe 24 decembrie, credincioșii nu trebuie să consume lapte, ouă sau carne.
Într-o zi de post trebuie să fim mai buni și să ne gândim atât la curățirea trupului, dar mai ales a sufletului. Orice post este mai bine primit de către Dumnezeu dacă este ținut cu drag, cu voință și nu din obligație.
Postul Crăciunului este unul blând, cu multe dezlegări. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2021 sunt: