Categorii
Știri

Calendar ortodox 17 noiembrie 2021

Luna noiembrie este una dintre cele mai importante în materie de sărbători. Este o lună plină de momente importante, în care credincioșii trebuie să țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Vezi ce sărbătoare mare este la 17 noiembrie, dar și ce nu ai voie să faci.

Sărbătoare 17 noiembrie

În această lună, la data de 17 noiembrie, are loc pomenirea celui dintre sfinţi Părintelui nostru Grigorie, făcătorul de minuni, episcopul Neocezareii. Acesta s-a născut din părinți tineri, dar iubitori de Dumnezeu, care l-au îndrumat și pe el să Îl iubească.

De-a lungul anilor a avut mai multe funcții importante și, pentru credinţa lui puternică şi viaţa curată, Dumnezeu l-a înzestrat pe Sfântul Grigorie cu darul facerii de minuni.

Astfel, el a primit numele de Taumaturgul, adică făcătorul de minuni. Se spune că odată a oprit cursul unui râu doar cu o bătaie de ciomag, a secat un lac și chiar a mutat munții din loc. Nu se ştie anul în care a murit, dar pe patul de moarte a zis: “Slavă lui Dumnezeu, că numai şaptesprezece creştini am aflat când am venit aici episcop, iar acum, când merg la Domnul, atâţia necredincioşi rămân, câţi credincioşi am aflat întâi!”.

A început postul Crăciunului

Creștinii au intrat în postul Crăciunului la data de 15 noiembrie. Timp de 60 de zile, credincioșii vor consuma doar alimente de post, fără lapte, carne sau ouă. În plus, trebuie să se roage mai mult, să fie mai buni și să facă fapte bune față de aproapele lor.

O superstiţie importantă spune că, după Lăsatul Secului, oalele în casă se aşază cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala. Mai mult, fetele își pot afla în perioada aceasta alesul, dacă țin cont de unele tradiții.

Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi. În caz contrar, vom avea o primăvară ușoară, însorită, cu vreme foarte bună.