Categorii
Știri

Calendar ortodox 16 noiembrie 2021. Un sfânt important este prăznuit

În calendarul ortodox astăzi, 16 noiembrie, este prăznuit Sfânt Apostol și Evanghelist Matei.

Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este unul dintre cei 12 apostoli ai Domnului Nostru Iisus Hristos

Potrivit tradiției, Sfânt Evanghelist Matei este cel care a scris prima Evanghelie. De asemenea este unul dintre cei mai iubiți apostoli ai Lui Iisus, care a făcut foarte multe minuni de-a lungul vieții sale. Sfântul Matei a adus credința în inimile oamenilor până în ultima clipă a vieții sale, când a fost ucis.

Sfântul Apostol Matei s-a stins din viață ca martir în Etiopia, fiind ars pe rug de către păgâni.

Evanghelia după Matei se află înscrisă în lista Canonului Muratori și amintită de Sfinții Părinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului și Grigore de Nazianz. Aceasta este recunoscută ca autentică și de către sinoadele particulare din Laodiceea (360), canonul 60 Hipo (393) si confirmata de Sinodul ecumenic Trulan (692) și sinodul al VII-lea (787).

Rugăciune puternică către Sfântul Apostul și Evanghelist Matei

Astăzi creștinii rostesc o rugăciune puternică către Sfântul Apostol Matei. Aceasta este aducătoare de bunăstare, sănătate și iertarea păcatelor. Spune- o cu evlavie în această seară, sau ori de cțte ori te afli în necaz. Este una dintre cele mai folositoare rugăciuni.

“O, mărite Sfinte Apostol Matei, în Evanghelia ta îl prezinti pe Iisus ca pe mult-aşteptatul Mesia care a împlinit profeţia Vechiului Legământ şi ca noul Făcător de Lege care a fondat Biserica Noului Legământ. Obţine pentru noi harul de a-l vedea pe Iisus trăind în Biserica sa şi de a-i urma învăţăturile în viaţa noastră pământeană, spre a trăi împreună cu El pentru veşnicie în rai. Amin”, este rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti în această zi sfântă.